Štampa
Maldivi

Kada je Mohamed Našid, tadašnji predsednik Maldiva, izjavio 2008. godine kako traži zemlju koju bi kupio kao novu domovinu da bi spasio svoj narod od potapanja zbog podizanja nivoa mora, ovo je zemlju od 1.200 koralnih ostrva učinilo moralnim liderom u razgovorima UN o klimatskim promenama, a i pomoglo je u ubeđivanju bogatih zemalja da se angažuju po ovom pitanju.

Međutim, ovih dana Maldivi, na čelu sa novim predsednikom Abdulom Jamenom, su promenili taktitu potpune posvećenosti zaštiti životne sredine. Ova zemlja se sada, umesto razvoju solarne energije i CO2 neutralnosti, okreće masovnom turizmu i mega-razvoju koji će omogućiti da se Maldivi prilagode klimatskim promenama i da se mladima da nada u budućnost. Pojavile su se glasine da je predsednik pregovarao o prodaji celog atola, sa 19 koralnih ostrva i desetinama grebena i laguna, saudijskoj kraljevskoj porodici za 10 milijardi dolara, međutim, njegovi ministri ističu da se planira izgradnja veštačkih ostrva, premeštanje stanovništva i privlačenje miliona novih turista stvaranjem preko 50 dodatnih odmarališta. U tom svetlu očekuje se da saudijski kralj Salman bin Abdulaziz potpiše ugovor o kupovini ili zakupu atola Faafu na severu arhipelaga kada stigne na Maldive sledeće nedelje. Predsednik je negirao da je u planu prodaja ostrva ali da se raduje planovima o razvoju koji mogu značiti da će Faafu postati odmaralište u stilu rivijere, sa hotelima sa šest zvezdica, luksuznim stambenim objektima i nekoliko novih aerodroma. Ovo je možda početak transformacije Maldiva u novu, „pametnu“ zemlju sa novom prestonicom, visoko-tehnološkim centrima, slobodnim ekonomskim zonama i stranim univerzitetima kako bi se privukla svetska elita. Plan je i povećanje broja posetilaca sa sadašnjih 1,3 miliona godišnje na preko 7 miliona u narednih 10 godina.

Izvor: travelmagazine.rs

e-max.it: your social media marketing partner

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, putnoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više