Štampa
Reklama za Srbiju

Marija Labović, direktorka nacionalne Turističke organizacije, o novoj globalnoj kampanji. Spotovi na kanalima Bi-Bi-Siju, Jurosportu i Travel čenelu. Sve je veći broj stranih gostiju.

SRBIJA kao turistička destinacija ponovo se reklamira na globalnoj televiziji Bi-Bi-Si, posle pauze od čitave decenije. Broj stranih turista u našoj zemlji neprestano raste, devizna zarada se svake godine povećava, a još bolji rezultati se očekuju posle nove globalne reklamne kampanje, ističe Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije (TOS).

* Zašto je odlučeno da se Srbija promoviše upravo na kanalu Bi-Bi-Si?

- Kampanja pod nazivom "Srbija: mesto na kome treba biti" započela je sa emitovanjem sredinom aprila na kanalima Bi-Bi-Si Vorld za Evropu i SAD, kao i na Jurosportu, koji se emituje u svim zemljama Evrope. Ova dva medija su odabrana za početak kampanje zbog velike gledanosti i ciljne grupe kojoj se obraćaju, jer su istraživanja pokazala da je 77 odsto gledalaca kanala Bi-Bi-Si Vorld zainteresovano da poseti nove destinacije, dok jedna četvrtina gledalaca Jurosporta bira za svoj odmor destinacije u centralnoj i istočnoj Evropi. Obe kampanje imaju i svoj digitalni segment na portalima ova dva medija. U planu je, takođe, i kampanja na specijalizovanom globalnom TV kanalu za putovanja Travel čenel.

* Da li je u planu i medijska kampanja za domaće turiste?

- Počeće sredinom maja i trajaće intenzivno mesec dana. Obuhvataće emitovanje spota na TV kanalima, radio-reklame, oglašavanje na digitalnim bilbordima, u dnevnim novinama i magazinima, kao i na društvenim mrežama. TOS će ponovo organizovati promociju na trgovima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Čačku i ostalim gradovima Srbije. Želja nam je da se trend rasta broja domaćih turista nastavi i da skrenemo pažnju našem stanovništvu na mogućnost da makar deo svog godišnjeg odmora provedu u Srbiji.

* Da li će promocija Srbije u inostranstvu biti prilagođena za različita tržišta?

- U skladu sa savremenim tendencijama, u narednom periodu ćemo sve veći akcenat stavljati na digitalnu promociju, a saradnja sa inostranim medijima i dalje ostaje najvažniji segment delovanja kroz organizovanje studijskih poseta Srbiji. Promocija je uvek različita i prilagođena tržištima. Za tržišta u regionu planirano je tokom maja i juna organizovanje Dana Srbije, kroz predstavljanje na trgovima glavnih gradova, a tema će biti letnja ponuda i festivali, odnosno letnje manifestacije u Srbiji. Za zapadnoevropska tržišta fokus promocije je aktivni odmor u prirodi, muzički festivali i posete gradovima. Udaljenim tržištima predstavljaju se kružne ture, koje osim Srbije obuhvataju i zemlje regiona.

* Spot prikazuje celokupnu ponudu Srbije. Ipak, šta je, po vašem mišljenju, pojedinačno naš najveći brend?

- Jasno je da je Beograd najveći brend, najposećenija destinacija u Srbiji. Dobre avionske veze i prepoznatljiva ponuda našeg glavnog grada, koja kombinuje posete kulturno-istorijskim atrakcijama sa opuštenom atmosferom i bogatom ugostiteljskom ponudom i smeštajnim objektima za svačiji džep - privlače veliki broj stranih turista. Sve veću prepoznatljivost dobija i Novi Sad sa svojom ponudom, i činjenicom da je proglašen za Evropsku prestonicu kulture 2021. "Egzit" kao brend privlači mlade goste, dok su turisti iz zapadne Evrope počeli da otkrivaju i lepote naše prirode, naročito duž Dunava, koji je takođe sam po sebi brend.

 

KOLIKO JE KOŠTAO?

* Koliko je koštao spot?

- Spot je rađen na engleskom, francuskom, ruskom, kineskom i srpskom jeziku, koštao je 30.000 evra, a istovremeno je u okviru istog projekta urađena i verzija od 90 sekundi za potrebe digitalne promocije. Planirano je da se spot emituje i na domaćim televizijama u okviru letnje kampanje u turizmu Srbije.

NA JESEN NOVA PROMOCIJA

* Koliko puta će se emitovati spot i u kom periodu?

- Dogovoreno je 600 emitovanja spotova na Bi-Bi-Si Vorldu i Jurosportu, pri čemu će kampanja na Bi-Bi-Siju imati prolećni i jesenji deo, u trajanju od po mesec dana, u cilju promocije kako letnjih tako i zimskih odmora u Srbiji. Na Travel čenelu će biti 700 emitovanja, takođe u dva segmenta.

Izvor: novosti.rs

e-max.it: your social media marketing partner

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, putnoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više