Štampa
Zaštita kože od sunca

Poznato je da sunčanje donosi mnoge blagodeti, korisno je za mentalno zdravlje, a telu omogućava da proizvede neophodan vitamin D. Međutim, preterano sunčanje može biti štetno, i postavlja se pitanje koliko se treba izlagati suncu a da ne naškodi zdravlju?

Sasvim je dovoljno 20 minuta dnevno na suncu, za dobro zdravlje. Prekomerno izlaganje suncu predstavlja traumu za ćelije kože, a činjenica je da samo jedna oštećena ćelija može izazvati prerano starenje, pa čak i rak kože.

U cilju žaštite kože od sunca, potrebno je koristiti kreme za sunčanje. Međutim, one su pouzdana zaštita samo ako se pravilno nanose. Evo nekoliko saveta, na koje treba obratiti pažnju:

  1. Zaštitni faktor - SPF pokazuje koliko duže možete ostati na suncu sa kremom, nego kada ste bez zaštite. Prema tome, ako nekome koža pocrveni već posle 10 min,s preparatom sa zaštitnim faktorom 15, crvenilo će se pojaviti tek nakon 150 minuta provedenih na suncu.
  2. Kremu za sunčanje treba izabrati prema tipu kože (ima ih četiri), a u zavisnosti od toga da li je ten svetao ili taman.
  3. Za zaštitu lica od sunca postoje posebni fuidi koji su lakši od krema i ne zatvaraju pore, a štite od sunca. Treba ih izabrati prema tipu kože lica, a postoje i preparati za kožu sklonu aknama, alergiji, dermatitisu.
  4. Potrebno je da se detaljno namažete kremom za sunčanje pola sata pre izlaska na sunce. Ne treba izostaviti ni delove koji se ne vide ispod kupaćeg kostima, jer štetni zraci prolaze i kroz tkaninu.
  5. Ne treba štedeti kremu, već je obilno namazati po celom telu (otprilike 5-6 kašičica kreme).
  6. Najbolja je vodootporna krema, ali i ona se mora redovno nanositi, jer se posle svakog kvašenja gubi pola zaštite. Ponovo se namažite kremom nakon svakog kupanja, jačeg znojenja ili svaka dva sata.
  7. Zaštitna krema ne sprečava tamnjenje, a zaštitiće vas od opekotina od sunca.
  8. Obavezno treba namazati lice i telo i kad je oblačno, jer oblaci propuštaju 80% štetnih UV zraka.
  9. Ni jedna krema za sunčanje ne štiti 100%. Zato je potrebno izbegavati sunce izmedju 11 i 15 sati (odnosno 12 i 16 sati), jer je u ovom periodu sunce 150 puta jače od jutarnjeg i četiri puta od popodnevnog.
  10. Prirodna ulja poput maslinovog, i brojna druga, ne štite kožu od opekotina. Kada malo pocrnite i želite da pojačate preplanulost, najbolje izaberite ulje za sunčanje sa zaštitnim faktorom.

Pored kreme, a u cilju najbolje zaštite od sunca, obavezno nosite šešire i sunčane naočare, koji će vam zaštititi lice, glavu i oči od sunca. Kada god možete, budite u hladovini, i uvek sa sobom nosite flašicu vode.

e-max.it: your social media marketing partner

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, putnoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više