Facebook-u
Twitter-u
Grcka i hrana

I ove sezone su srpski turisti koji putuju u Grčku na letovanje u dilemi šta smeju da prenesu od namirnica i pića preko granice.

Prema zvaničnim propisima, u Grčku nije dozvoljen unos mesa, mleka i mlečnih proizvoda iz zemalja koje nisu članice Evropske unije, a dozvoljeno je sa sobom poneti do dva kilograma mleka u prahu za bebe ili hrane za bebe, hrane za posebne potrebe, kao i do dva kilograma hrane za ljubimce.

Kada je reč o voću i povrću, mogu se uneti u količini do pet kilograma. Što se tiče unosa alkohola, osobe starije od 17 godina u ličnom prtljagu mogu preneti po litar alkoholnog pića sa udelom alkohola od 22 odsto i manje od toga, četiri litra vina i 12 litara piva.

Oni koji u Grčku putuju drumskim saobraćajem mogu sa sobom poneti 40 cigareta, dok je za putnike u vazdušnom i pomorskom saobraćaju dozvoljeno pet puta više. Kada je reč o novcu, neophodna je prijava ukoliko sa sobom nosite gotovinu u iznosu od 10.000 evra ili više od toga.

Što se tiče međunarodne vozačke dozvole, propisi kažu da vam ona više nije neophodna (kao ni u Makedoniji), ali bez nje biste u Grčkoj mogli da imate određenih problema s naplatom štete ukoliko učestvujete u saobraćajnoj nezgodi.

Reč je o tome da pojedine osiguravajuće kuće u Grčkoj prilikom naplate štete traže posedovanje i tog dokumenta. Ukoliko je drugi vozač kriv za udes i ima osiguranje kod osiguravajuće kuće koja traži međunarodnu vozačku dozvolu, vi nećete moći da naplatite štetu na automobilu. Ukoliko drugi vozač ima osiguranje kod kuće koja ne traži ovaj dokument, štetu ćete naplatiti bez problema.

Slična situacija je i prilikom iznajmljivanja automobila. Ukoliko osiguravajuća kuća pri naplati štete traži od rentakar agencije da priloži i međunarodnu vozačku dozvolu vozača koji je učestvovao u udesu, agencija će je pri najmu vozila obavezno tražiti i vozaču. Ipak, s obzirom na to da vam je u većini slučajeva uvek na raspolaganju nekoliko agencija, lako možete iznajmiti vozilo u onoj koja ne traži međunarodnu dozvolu.

izvor: informer.rs

e-max.it: your social media marketing partner
  • Putno osiguranje po vašoj meri
  • TRIGLAV PUTNO OSIGURANJE
  • GENERALI PUTNO OSIGURANJE
  • UNIQA putno osiguranje

AQUA PARKOVI SRBIJE

Vremenske prilike

Srbija

Danas
18°C
Vazdušni pritisak: 1006 hPa
Padavine: 0 mm
Vetar: J
Brzina vetra: 15 km/h
Sutra
26°C
2024-03-30
28°C
2024-03-31
27°C
2024-04-01
27°C
2024-04-02
19°C
UV INDEX

Kursna lista

Adver City

Scroll to top

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, putnoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više