Štampa
Stiže nam nova sezona putovanja. Možemo li da putujemo više?

Kažu da pravi putnici vole taj poseban osećaj dolaska u novi, nepoznati hotel. Vole tu pozitivnu neizvesnost kada znaju da će dobiti kvalitetan smeštaj, ali ga još nisu videli, nisu osetili onaj poseban miris svoje hotelske sobe, pitaju se kakav je osećaj uskočiti u savršeno namešten krevet i šta će im lepo pripremiti za doručak. Da li Vam je poznat ovaj osecaj, ili ste medju onima koji na ovo pitanje odgovaraju sa “ne, ja živim u siromašnoj Srbiji”?

Dok u drugim evropskim zemljama prosečan zaposleni daleko lakše moze sebi priuštiti putovanje i smeštaj u nekom od hotela, u Srbiji, koja ima prosečnu platu od oko 54.000 dinara, to je za većinu građana samo daleka, neispunjena želja. Zato je za većinu ljudi na ovim prostorima zajednički osećaj da je boravak u hotelu veoma skup, čak i nedostižan.

Sa druge strane, godišnje se samo u Beogradu otvori po nekoliko novih hotela. Trenutno je stepen popunjenosti hotela u Srbiji između 30 i 40%, dok je taj procenat neznatno veći za Beograd. To, dakle, znači da je u proseku više od polovine hotelskih kapaciteta prazno. I dok u svim drugim industrijama, kada imate veliku količinu robe koja ostaje neprodata, cene padaju kako bi se zalihe rasprodale, u hotelskom sektoru, cene ostaju iste, ili se vrlo malo menjaju.

Hoteli, dakle imaju prostora da deo svojih kapaciteta prodaju i po nižim cenama i poboljšaju svoju zaradu, ali ih u tome sprečava želja za održanjem uspešnog hotelskog brenda, koga godinama grade.

Ipak, čini se da i u tom sektoru konačno ima promena. Nedavno smo pisali o srpskom startapu koji je dobio značajne investicije od Vlasnika kompanije H&M. Čini se da konačno postoji način da putnici ponude cenu koju su spremni i mogu da plate, a da hotelski brend bude zaštićen. Kako nam je rekao osnivač kompanije Dib Hotel Daniel Vasiljevic, veliki broj hotela i gostiju je već zgrabilo ovu priliku pa se Dib Hotel već sada može koristiti u svim većim evropskim gradovima. Hoteli više nisu nedostižni zbog svojih cena, a osećaj koji ćete imati boraveći u takvom profesionalnom smeštaju nije moguće imati u drugim tipovima smeštaja.

Nedugo pošto smo objavili informaciju o kompaniji Dib Hotel, čuo sam priču od jednog beogradskog taksiste, gospodina Ivana, koji je iskoristio sve prilike koje je pronašao kako bi svoju sedmogodišnju ćerku prvi put odveo na par dana u inostranstvo. Odlučio sam se za put do Malmea u Švedskoj, rekao je Ivan. Malme je manji grad, koji je mostom dugim oko 8 kilometara, povezan sa danskim gradom Kopenhagenom. Kopenhagen je prelep grad, ali je neuporedivo skuplji. Ipak, do Malmea lete low cost aviokompanije pa sam karte kupio dva meseca unapred I dobio ih po neverovatno povoljnim cenama. I sad mi je neverovatno da sam kartu u jednom pravcu platio samo 3.000 dinara po osobi. Za smeštaj sam video da je dosta skuplji u skandinavskim zemljama, naročito u Kopenhagenu, pa sam odlucio da probam i ponudim cenu od 30 evra za noć u hotelu u Malmeu. Cena tog hotela je obično oko 70 evra.

Trenutak kada mi je stigla sms poruka od Dibhotel-a sa obavešenjem da je jedan hotel prihvatio moju ponudu je neopisiv. Znao sam da sam uspeo. Znao sam da ćemo putovati. Očekivao sam 4 predivna dana u Skandinaviji. I zaista je bilo neverovatno lepo iskustvo, rekao je Ivan.

Nekad je potrebno samo da prošetate nekim novim gradom, da posmatrate nove ljude, mesta na koja oni odlaze, probate hranu koju oni jedu i dobijete dodatnu energiju koja Vam, možda, nedostaje. Ma nekad je potrebno samo da imate drugačiji pogled na uobičajne stvari, i sve će Vam izgledati lakše.

Izvor:B92.net

e-max.it: your social media marketing partner

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, putnoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više