Facebook-u
Twitter-u
Ležanje na plaži se danas manje traži

Turistički trendovi za 2018. godinu: Gradske ture, pešačke u prirodi, “stejkejšn”. Putnike čeka mnogo promena u evropskim metropolama.

ULAZNICE za muzeje Ufici i Metropoliten su poskupele, Astronomski sat u Pragu je zatvoren, uvodi se brzi voz između Madrida i Barselone, Rim će kao Pariz izgraditi plažu, sve više avio-kompanija ugrađuje sedišta koja ne mogu da se pomere unazad... Sve ove novine čekaju turiste ove godine koja će ipak biti u znaku Beča.

U svetu turizma svake godine je sve više novina, a neke su po mišljenju većine - loše, poput odluke “Britiš ervejza”, “Rajanera” i “Norvidžina” da ugrađuju nova sedišta koja nemaju nagib, jer su lakša i ukidaju motiv za konflikt između putnika. U isto vreme iz “Skandinavijan erlajnsa” stiže dobra vest: svi koji kupe karte do 15. marta dobiće besplatan rentakar na destinaciji.

Turisti menjaju navike, pa verovali ili ne, nekada omiljeni vid odmora, kao što je ležanje na plaži, prošle godine je pao na peto mesto po popularnosti. Najpopularniji je “siti brejk”, a sunčanje su pretekli i odmor u prirodi i pešački izleti! Zanimljivo je da turiste sve manje zanimaju luksuzni hoteli, jer svi traže doživljaj, iskustvo, kontakt sa lokalnim stanovništvom, razmenu stanova, “glamping” (moderan šator ili prikolica)... Mnoga popularna odredišta pokušavaju da smanje broj gostiju, jer masovni turizam uništava njihovu okolinu. I turisti su toga svesni, pa traže kauč kod meštana i odmor provode popravljajući dečija igrališta, krečeći škole i baveći se drugim humanitarnim radom...

Takozvani “stejkejšni” (svakodnevni izleti iz svoje kuće) prošle godine porasli su za 70 odsto! Promenili su se i “milenijalci”, jer su počeli da uplaćuju “paket-aranžmane” preko agencija, kada su shvatili da tako često mogu da prođu jeftinije.

Dobre vesti za nas stižu iz Persijskog zaliva - od ove godine Katar srpskim turistima na granici daje besplatnu turističku vizu koja traje 90 dana. Dubai ima novu atrakciju “Freim”, a reč je o džinovskom ramu od 150 metara, koji daje uokviren pogled na panoramu. Blizu je Zabel parka i turisti mogu da se popnu za 13 evra.

Loše vesti stižu iz Praga: svi koji odu u Zlatni grad do juna neće moći da vide astronomski sat iz 15. veka. Sat Orloj (koji prikazuje Zemlju u centru svemira) se upravo rastavlja i remont će trajati šest meseci. Inače, Narodni muzej u Pragu renovira se već osam godina. I u Njujorku su odlučili da razočaraju turiste i ulaz u Metropoliten muzej počnu da naplaćuju 25 dolara i zamene “dobrovoljnu donaciju”, ali to je činilo samo 17 odsto posetilaca. Od 1. marta će i ulaz u Ufici u Firenci poskupeti, pa umesto osam sada će zimi plaćati 12, a leti 20 evra.

izvor:novosti.rs

e-max.it: your social media marketing partner
  • Putno osiguranje po vašoj meri
  • TRIGLAV PUTNO OSIGURANJE
  • GENERALI PUTNO OSIGURANJE
  • UNIQA putno osiguranje

AQUA PARKOVI SRBIJE

Vremenske prilike

Srbija

Danas
17°C
Vazdušni pritisak: 1006 hPa
Padavine: 0 mm
Vetar: JJZ
Brzina vetra: 15 km/h
Sutra
27°C
2024-03-30
28°C
2024-03-31
26°C
2024-04-01
27°C
2024-04-02
19°C
UV INDEX

Kursna lista

Adver City

Scroll to top

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, putnoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više