Štampa
"Da li si poneo pasoš?" – nije jedino pitanje...

Počinje sezona godišnjih odmora i mnogi od vas uputiće se van zemlje. Da li znate bez kojih dokumenata, osim pasoša, neće moći da pređete granicu?

"Da li si poneo pasoš?" - pitanje je koje ćete gotovo po pravilu čuti od vaših saputnika.

Iako je ovaj dokument najvažniji, nije jedini. Preko granice dalje nećete moći bez zelenog kartona.

Međunarodna vozačka dozvola pak nije potrebna u zemljama u okruženju, ali bez nje teško da ćete moći da vozite u većini zemalja na zapadu i severu Evrope.

Sa granice možete biti vraćeni i ako vam pasoš ističe za manje od tri meseca, ali i ako sa vama putuje dete koje nema saglasnost roditelja.

“Obaveza putnika je kada dete ide bez roditelja ili ide bez jednog roditelja da ima tu saglasnost jednog ili oba roditelja uz obavezu da ukoliko putuje bez oba roditelja ta potvrda se izdaje na lice koje je punoletno i koje putuje sa detetom. To može biti i neko od rodbine, prijatelja sa kojim dete putuje i ta saglasnost se overava kod notara”, navodi direktor JUTA Aleksandar Seničić.

Sa kim god da putujete, ukoliko idete u Grčku, očekuje vas finansijska novina.

“Od prvog januara ove godine na snazi su nove takse za smeštaj u Grčkoj i kada je reč o hotelima, najveći broj hotela je to već uključio u cene koje će ljudi videti i uplatiti, a ima hotela koji će naplaćivati na licu mesta”, dodaje Seničić.

Bilo da se taksa plaća na prvi ili drugi način važno je znati da ona košta između pola i četiri eura po sobi dnevno u hotelima i pola eura u apartmanima i privatnim smeštajima. Do njih ćete stići auto-putem, a do ulaza u Grčku očekuju vas po tri naplatne rampe u Srbiji i Makedoniji i jedna nova na ulazu u Grčku.

“Ono što je kroz Makedoniju jako dobro ljudima reći jeste da ako ne moraju ne plaćaju u evrima zato što je skuplje. Dakle ili platite u denarima ili karticom, jer na naplatnoj rampi umesto 60 denara daćete evro i po što je zapravo mnogo više, dali ste 50 posto skuplje”, kaže Mladen Alvirović iz SAT Media group.

Na našim auto-putevima brzina je povećana na 130 kilometara na čas, ali vozači ne bi još trebalo da voze tom brzinom.

“Vozači vrlo dobro znaju da je saobraćajni znak stariji od pravila saobraćaja, a pošto je praktično na svim deonicama po saobraćajnom znaku ograničenje 120 km/h to znači da se faktički ništa nije promenilo dok Putevi Srbije ne promene signalizaciju, vozači su dužni da po saobraćajnim znacima voze najviše 120 km/h”, navodi Damir Okanović direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Iako se mnogo spekulisalo da li će se vraćati sa granice oni koji imaju potvrdu o produženju saobraćajne dozvole, iz Crne Gore stiže odgovor – neće.

MUP Srbije poslao je molbu mađarskoj policiji da i oni postupaju na isti način.

Izvor:b92.net

 

 

e-max.it: your social media marketing partner

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, putnoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više