Štampa
21 savet za bolje putovanje

Putovanje se zasniva na iskustvu, bilo negativnom ili pozitivnom - to je skup doživljaja, ukusa i mirisa, koje ćete pamtiti do kraja života. Upamtite ovih nekoliko saveta kako biste svoje vreme iskoristili na najbolji mogući način.

1. Pre nego što odete na put, čitajte o destinaciji! Budite spremni na iznenađenja - ono što je kod nas sasvim normalno - na drugim mastima možda nije.

2. Na putovanju se budite rano. Nemojte prespavati zalazak sunca ili pola dana. Vrlo verovatno ste na toj destinaciji poslednji put u životu. Iskoristite svaki trenutak.

3. Razgovarajte s lokalnom ekipom, a ne samo vodičem. Oni će vam najbolje dočarati grad i kulturu.

4. Naučite neke osnovne fraze. Nije potrebno da znate jezik kako biste se sporazumevali, ali naučite barem kako da izgovarate ‘dobar dan’, ‘hvala’ i ‘jedno pivo molim’!

5. Koristite javni prevoz - jeftiniji je od taksija, teže će vas prevariti, i mnogo bolje ćete upoznati grad i kako sve u njemu funkcioniše.

6. Nemojte se plašiti da skrenete u nepoznato. Izgubite se u gradu i zujite po kvartovima u koje možda nikada ne biste došli da se niste izgubili.

7. Nemojte pakovati previše garderobe. Pola toga nećete koristiti, a uvek ćete imati pet dolara za jednokratnu suvenir majicu.

8. Različitost je dobra, ali nemojte da preterujete. Umesto doručka svakog jutra u različitim pekarama, probajte da odlazite u istu. Nakon tri-četiri dana upoznaćete nekog zanimljivog, makar pekara!

9. Ako volite da fotografišete, nemojte da zaboravite da ponesete foto-aparat, baterije, i rezervu! I imajte ga uvek pri ruci. I napunite mobilni!

10. Jedite lokalnu hranu iako ne izgleda obećavajuće. Svaka kultura ima svoje navike, pa i gastronomske poslastice. Eksperimentišite.

11. Upoznajte nekog na putovanju. Nemojte se zatvarati u sebe. Biće vam mnogo zanimljivije.

12. Poštujte lokalnu religiju i običaje. Nemojte da radite ono što ne biste hteli da drugi rade vama kada vam dođu u goste.

13. Umesto velikih hotela odaberite mali, porodični hotel. Dobićete mnogo više pažnje od zaposlenih, a razlike u ceni nisu prevelike.

14. Nemojte isplanirati svaki dan unapred. Ostavite malo prostora za spontanost.

15. Ako imate običaj da trčite svakog jutra, nemojte prestati kada ste na putovanju!

16. Ako vas nervira hodanje, iznajmite bicikl.

17. Razmišljajte van normalnih turističkih okvira. Nemojte posećivati samo Top 10 atrakcija, već i one koje nisu toliko poznate. Pitajte lokalno stanovništvo za savet.

18. Naučite neku zanimljivost. Na primer, ako ste u Turskoj, naučite kako se kuva pravi turski čaj. Jer tamo uopšte ne kuvaju kafu!

19. Planirajte budžet. Nemojte dozvoliti da vam manjak novaca pokvari putovanje.

20. Isprobajte svoje granice. Zašto ne biste probali pržene cvrčke, ili neke druge hrskave insekte? Jednom u životu, ne morate triput dnevno...

21. Usporite u muzejima. Obično kroz muzeje samo preletimo kako bismo zadovoljili formu, ali izdvojite malo vremena, sednite i udubite se u umetnost. Biće vam drago...

Izvor: b92.net

e-max.it: your social media marketing partner

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, putnoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više