Štampa
Koja planina u Srbiji je idealna za tvoj tip ličnosti

Možda već planirate leto uz obilazak neke od prelepih planina Srbije, i ni sa jednom nećete pogrešiti - svaka je iskustvo za sebe. Ipak, ono će biti još intenzivnije ako izaberete planinu koja je najviše u skladu s vašim interesovanjima i tipom ličnosti.

Kopaonik za konformiste

Kopaonik je, svakako, najpopularnija turistička destinacija među planinama – zimi okuplja skijaše iz celog sveta, leti je glavna destinacija za pripreme sportista. Poznat je i kao “Srebrna planina” zbog velikog broja sunčanih dana u godini, ima prelepu prirodu, ali i razrađen sistem sportsko-rekreativnih aktivnosti, kulturno-zabavnih programa, hotela, restorana… Ako želite sve da vam je dostupno na jednom mestu, da ne morate mnogo da razmišljate već se samo prepustite uživanju – Kopaonik je mesto za vas. Doduše, verovatno ćete morati i da platite taj ugođaj više nego što biste na nekoj drugoj planini.

Rtanj za tragače za istinom

Misteriozni Rtanj, zbog svog specifičnog oblika i veličine, i dalje izaziva rasprave o tome da li je drevna piramida, delo prirode ili viših sila, zbog čega je omiljena atrakcija među spiritualistima i tragačima za istinom. Legende o planini sa čijeg vrha pogled doseže čak do Avale, Kopaonika i Stare planine, uključuju i one o skrivenom blagu, o vanzemaljcima, o ljubavima razbijenim o rtanjske stene. Osim toga, ovo područje je izuzetno bogato lekovitim biljem, a rtanjski čaj smatra se eliksirom koji jača i podmlađuje telo.

Zlatar za samotnjake

Ugrožene vrste utočište traže na Zlataru, a među njima je i retki beloglavi sup, najveća ptica koja živi na našim prostorima i čije je prirodno stanište kanjon Uvca. Kao jedna od reka koje okružuju planinu Zlatar, Uvac je nezaobilazna destinacija, a najbolji pogled na kanjon je s vidikovca Molitva. Zlatar može da se pohvali i sa tri prelepa jezera, a u odnosu na većinu drugih planina u Srbiji, potpuno je nekomercijalizovan i idealan za one koji vole da se osame i iskuse nešto zaista posebno.

Stara planina za istraživače

Stara planina koja spaja Srbiju sa Bugarskom i Crnim morem, planina po kojoj je Balkan dobio ime, poznata je po svojim rekama i retkom bilju, zbog čega privlači istraživače i ljubitelje netaknute prirode. Neke vrste biljaka i životinja Stare planine se ne mogu naći u drugim delovima Srbije, a predivan splet vrhova, vodopada, kanjona, klisura, pećina čini je pravom avanturom za svakog ko se slobodnog duha upusti u njeno otkrivanje, bilo da krene u opuštenu šetnju ili višednevnu treking turu.

Suva planina za avanturiste

Suva planina, koju je Jovan Cvijić nazvao “Alpi na jugu Srbije”, raj je za avanturiste, ekstremne sportiste, alpiniste, planinare i sve ljubitelje netaknute prirode. Osvajanje najatraktivnijeg i najvišeg vrha, Trema, postavljeno je kao izazov, a pogled koji puca s njega mnogi doživljavaju kao nagradu vrednu dugog i teškog uspona. I ceo predeo oko Suve planine kao da je kreiran za avanturiste –  blizu su čuvena Sićevačka klisura, dolina Južne Morave, Svrljiške planine, Belopalanačka kotlina i Zaplanje.

Rudnik za ljubitelje istorije

Planina Rudnik dominira centralnom Srbijom, kao svedok burne srpske istorije. Nedaleko od Rudnika nalaze se bitna istorijska mesta kao što su Oplenac i Takovo, a posetiocima je i lako dostupna Ovčarko-kablarska klisura sa mnogobrojnim manastirima. Rudnik je idealan za lagane pešačke ture tokom kojih upoznajete duhove prošlosti, a usput i radite na svom zdravlju, jer je zbog prijatne klime i dobrog vazdušnog strujanja ova planina od davnina poznata kao vazdušna banja.

Tara za estete

Staroslovenski bog Tar je, prema predanju, zbog lepote predela izabrao upravo ovu planinu za svoj dom, a po njemu je Tara i dobila ime. Njena božanstvena lepota ogleda se u gustim šumama, bujnim pašnjacima, srnama, “tepih livadi”, bistroj vodi jezera Perućac, fantastičnim vidikovcima, cvetnim predelima… Tara je pravo mesto za miran odmor uz uživanje u prizorima dostojnim razglednica. Inače, Nacionalni park Tara jedan je od pet nacionalnih parkova u Srbiji i izdvaja se šumama srpske omorike, koju je otkrio botaničar Josip Pančić.

Izvor: nova.rs

e-max.it: your social media marketing partner

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, putnoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više