Facebook-u
Twitter-u
Agencije ostaju bez licenci

TuristiÄkim agencijama u Srbiji 1. oktobra istiÄu dozvole za rad, a da bi mogle da apliciraju za nove po zakonu moraju da imaju garanciju putovanja koja se vadi kao bankarska garancija ili polisa osiguranja.

Iz Nacionalne asocijacije turistiÄkih agencija (JUTA) navode da već nekoliko godina ukazuju na problem da je pravno neizvodljivo dobiti bankarsku garanciju, a da su ih osiguravaÄi ovog puta u poslednjem trenutku obavestili da izlaze iz posla - "jer su turistiÄke agencije previÅ¡e riziÄne i ove godine im neće izdavati polise".

To praktiÄno znaÄi da od 1. oktobra neće biti turoperatera i neće imati ko da organizuje putovanja, a turistiÄke agencije će postati takozvani subagenti koji će moći da prodaju samo pojedinaÄne turistiÄke usluge, poput avio ili autobuskih karata ili smeÅ¡taja u pojedinim hotelima.

"Zakon predviÄ‘a obavezne garancije putovanja za organizatore i turoperatere, a poÅ¡to se trenutno, u periodu tehniÄke vlade, ne mogu menjati ni zakonski ni podzakonski akti, Äime bi bilo omogućeno da agencije dobiju licence i na neki drugi naÄin, deluje kao da nema naÄina da se reÅ¡i ova situacija. Ipak, graÄ‘ani koji su već uplatili putovanja ili dobili zamenske vauÄere ne treba da strahuju, jer su ta putovanja pokrivena dosadaÅ¡njim garancijama, a ovaj problem odnosi se samo na nova putovanja, koja neće imati ko da organizuje", kaže u razgovoru za "Blic Biznis" Aleksandar SeniÄić, direktor JUTA.

On istiÄe da turistiÄke agencije joÅ¡ uvek pregovaraju sa nekim osiguravaÄima, ali da su veoma male Å¡anse da im oni izdaju polise osiguranja od insolventnosti.

"Agencije su bile raspoložene da pristanu i na aneks postojećih polisa do 1. januara naredne godine ili na pregovore o promeni uslova zakljuÄivanja polisa, ali nam je druga strana jednostavno rekla da uopÅ¡te ne želi da ulazi u taj posao ove godine", navodi naÅ¡ sagovornik.

SeniÄić naglaÅ¡ava da se u JUTI trude da naÄ‘u neki model da pomognu agencijama i zaposlenima da nastave da rade, ali da nisu optimisti i da ako se niÅ¡ta drastiÄno ne promeni možemo oÄekivati novi talas otkaza u turistiÄkim agencijama već krajem oktobra.

Direktor JUTE podseća da za turistiÄke agencije ove godine praktiÄno nije ni bilo letnje sezone i da je pad prometa neÅ¡to veći od 90 odsto, jer je sezona bila "kao i cela godina od marta meseca", zbog pandemije korona virusa. TakoÄ‘e podseća da su pomoć u turizmu delimiÄno dobili samo hotelijeri, dok za turistiÄke agencije, vodiÄe, rent a car kompanije ili autobuske prevoznike sektorske pomoći nije bilo.

Podsetimo, država je sredinom avgusta izdvojila 1,2 milijarde dinara kao direktnu pomoć za gradske hotele, kako bi održala njihovo poslovanje i oÄuvala zaposlenost u tom sektoru. Pravo na pomoć ima 280 hotela u 27 gradova Srbije, a uslov za dobijanje 350 evra po ležaju i 150 evra po sobi bio je da hotelijeri ne otpuste viÅ¡e od 10 odsto radnika do kraja godine.

Mnogi srpski turisti nadali su se da će makar u septembru moći da iskoriste deo godiÅ¡njih odmora na nekoj od omiljenih plaža u GrÄkoj, Turskoj, Bugarskoj ili neÅ¡to bližoj Crnoj Gori i Hrvatskoj. Ipak, kako se situacija sa korona virusom kolebala iz dana u dan, bilo je jasno da će za većinu brÄkanje u moru ove godine ostati samo pusta želja.

ÄŒini se da su takvo stanje iskoristili domaći turistiÄki radnici, jer je na planinama, banjama i u etno turizmu bilo mnogo viÅ¡e posetilaca nego prethodnih godina.

Najposećenije su bile i inaÄe popularne turistiÄke destinacije, poput Zlatibora, Kopaonika, Tare, ali i Soko Banje, VrnjaÄke Banje, Srebrnog jezera... Malo je onih koji ovog leta nisu imali "selfi" sa GolubaÄke tvrÄ‘ave, Palićkog jezera ili Uvca.

"Devizni priliv od turizma u Srbiji za prvih Å¡est meseci ove godine iznosio je 416 miliona evra, Å¡to je za 18 odsto manje nego u istom periodu proÅ¡le godine, kada je devizni priliv iznosio 1,43 milijarde evra. Za razliku od inostranih turista, Äiji broj je bio drastiÄno manji, domaćih turista je bilo mnogo viÅ¡e nego lane", rekla je medijima Marija Labović, direktorka TurisitiÄke organizacije Srbije.

„U avgustu je, prema preliminarnim rezultatima, bilo za 25 odsto viÅ¡e domaćih turista nego lane. Oni su uglavnom obilazili ruralna podruÄja, pa je na planinama bilo za 64 odsto domaćih turista viÅ¡e nego lane, a u banjama za 30 odsto.

Kako se procenjuje, i 2021. će biti godina domaćeg turizma ili putovanja po regionu, a svetske prognoze govore da će biti potrebno izmeÄ‘u dve i po i Äetiri godine da se svet turistiÄki vrati na nivo iz 2019. godine.

Izvor: blic.rs

e-max.it: your social media marketing partner
  • Putno osiguranje po vaÅ¡oj meri
  • TRIGLAV PUTNO OSIGURANJE
  • GENERALI PUTNO OSIGURANJE
  • UNIQA putno osiguranje

AQUA PARKOVI SRBIJE

Vremenske prilike

Srbija

Danas
21°C
Vazdušni pritisak: 1013 hPa
Padavine: 0 mm
Vetar: JI
Brzina vetra: 9 km/h
Sutra
28°C
2024-03-31
27°C
2024-04-01
27°C
2024-04-02
20°C
2024-04-03
20°C
UV INDEX

Kursna lista

Adver City

Scroll to top

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poÅ¡tovanju privatnosti, putnoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljÅ¡ao korisniÄko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte viÅ¡e