Štampa

Уколико неко до краја ове године не искористи ваучер за заменско путовање, новац би требало да му буде враћен почетком 2022. године

Да ли ће грађани који имају уплаћено летовање од прошле године, на које нису отишли због пандемије вируса корона, на одмор ићи овог лета зависи искључиво од тога да ли ће сезоне уопште бити. Питање је не само да ли ће се епидемија стишати, него и које земље ће отворити своје границе за туристе, да ли ће туристичке земље добити мораторијуме за своје дуговања, али пре свега да ли ћемо имати „нормално лето”.

Одговори на ова питања можда ће моћи да се добију крајем марта, до када се најкасније очекује евентуално успостављање протокола за улазак у Грчку, где је и највише нереализованих туристичких путовања за које су грађани Србије добили ваучере за заменска путовања.

– Најважније питање за нас је да ли ће границе бити отворене, без обзира на услове. Уколико буде извесно да ће српски туристи моћи да уђу у ову земљу, очекујем да ће већина тих ваучера бити искоришћена, јер то дође као уштеђено летовање. Уколико то путовање неко не искористи, новац би требало да му буде враћен почетком следеће године, каже Александар Сеничић, директор Јуте.

Постоји, додаје, могућност да се та путовања мењају за нека друга у другим земљама, али само под условом да туристичка агенција има уплаћене аранжмане и на тим дестинацијама и да може да направи замену.

– Ако она има само аранжмане у Грчкој, тешко је очекивати да ће туристима платити боравак на другом месту, јер је иза нас тешка година у којој није било посла, а нема ни новца, каже Сеничић.

Исто важи и за потенцијалну замену за боравак у домаћим хотелима, јер би за тако нешто требало опет додати новац како би се аранжман уплатио у целости, јер су и домаћи хотелијери у сличном проблему.

Иако је у јавности било речи да уколико агенције пропадну новац неће бити враћен грађанима, наш саговорник каже да то није тачно.

– Уколико нека агенција пропадне, отвара се поступак ликвидације штете код осигуравача и онда се она надокнађује. Сва путовања за која су издати заменски ваучери су покривена полисама осигурања. Наравно, можда може да буде проблематичан рок исплате новца, будући да се сваки случај решава посебно, али штета ће свакако бити надокнађена – каже наш саговорник.

– У контакту сам са грчким партнерима и они размишљају на исти начин. Пре свега чекају информације да ли ће сезоне бити и да ли ће бити дефинисани протоколи за улазак у ову земљу. Све друго је мањи проблем, ако посао крене. Међутим, уколико се ситуација искомпликује и они размишљају о томе да од своје државе затраже одлагање обавеза, што ћемо онда морати и ми да учинимо – каже наш саговорник из Јуте.

Иначе се све чешће говори о томе да најпопуларније туристичке земље попут Грчке, Шпаније, Италије… покушавају да одложе обавезу да ове године приме госте или почетком следеће враћају новац.

Добијањем мораторијума према туристичким агенцијама, наводно би добили простор да угосте нове туристе и зараде новац. Само је у Србији око 400.000 грађана добило заменске ваучере и то су све гости који би требало бесплатно да одмарају на разним дестинацијама.

Према уредби која регулише заменске ваучере за отказана путовања грађана Србије, а који су плаћени делимично или у целости, аранжман може да се реализује на истој, или другој дестинацији.  Међутим, уредбом је предвиђен рок до када ови заменски ваучери могу да се искористе, а то је – најкасније до 31. децембра 2021. године. Када је реч о грађанима који не желе заменско путовање, већ да им се врати новац, и то је регулисано истом уредбом.

„Уколико се путник одлучи за повраћај износа који је уплатио за нереализовано путовање или је отказао заменско путовање, организатор путовања је дужан да изврши повраћај уплаћених средстава у року од 14 дана од истека рока 31. децембра 2021”, предвиђено је уредбом.

e-max.it: your social media marketing partner

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, putnoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više