Štampa
Papir čuva glavu i džep

Dokumenta potrebna za odlazak autom u inostranstvo. "Zeleni karton" za Makedoniju, BiH, Tursku...

VELIKI broj naših sugrađana automobilom ide na letovanje. Put do Grčke, Crne Gore ili neke druge destinacije zahteva i ozbiljnu pripremu. Preporuka je da se automobil odveze u servis na kontrolu, ali i da se vozač podrobnije informiše o tome koja su mu dokumenta neophodna za put, koji su važeći saobraćajni propisi u zemljama u kojima se boravi ili prolazi, kakav je postupak u slučaju neke saobraćajne nezgode...

PORED pasoša koji ima rok važenja duži od tri meseca, validne vozačke i saobraćajne dozvole, kada se kreće na put automobilom u inostranstvo potrebno je da se proveri da li su neophodna i dodatna dokumenta.

U zemljama kroz koje naši turisti najčešće prolaze automobilom - Grčkoj, Makedoniji, Bugarskoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj - važe naše biometrijske vozačke dozvole (novi obrazac), ali ima i zemalja poput Nemačke, Italije, Francuske, Španije gde je potrebno posedovanje međunarodne vozačke dozvole.

Mnogi vozači "za svaki slučaj" uzimaju "međunarodnu vozačku dozvolu" kada god prelaze našu granicu kolima. Ovaj dokument se dobija u poslovnicama AMSS uz uplatu od 2.000 dinara za izdavanje dozvole i 770 dinara na ime taksi i uverenja. Važnost međunarodne dozvole je tri godine, osim ako nacionalna vozačka dozvola ne ističe pre tog roka.

UKOLIKO se vozilo kojim se upravlja ne vodi na vozača, neophodan je dokument koji takođe može da se izvadi u AMSS - "Dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu". Cena je 1.500 dinara i rok važenja godinu dana.

- Od 2011. našim vozačima nije neophodno posedovanje takozvane zelene karte osiguranja za veći broj evropskih zemalja, a obavezan je u Rusiji, Belorusiji, Ukrajini, Moldaviji, Turskoj, Izraelu, Iranu, Makedoniji, Albaniji, BiH, Tunisu i Maroku.

ZELENU kartu izdaje osiguravajuće društvo kod kojeg je zaključeno obavezno osiguranje od auto-odgovornosti, i važi do isteka premije obaveznog osiguranja. Posebnu pažnju treba obratiti na dozvoljene brzine u zemljama kroz koje se prolazi, s obzirom na to da se prekoračenje "sprečava" izuzetno visokim kaznama.

- U Crnoj Gori ako vozite brže od 70 km na čas kroz naseljeno mesto, platićete i 2.000 evra! Slično je i u Hrvatskoj, Austriji... Pritom u Bugarskoj, ukoliko se ustanovi da ste već ranije kažnjeni zbog prekoračenja brzine, platićete duplo veću kaznu, ostaćete bez dozvole na godinu dana, a može da vam se desi i da posetite neki od tamošnjih zatvora - kažu u AMSS. - Zaboravite na telefoniranje mobilnim telefonom, pazite gde ostavljate, parkirate automobil, a upotreba pojaseva za sve putnike u vozilu i sigurnosnog sedišta za prevoz dece se podrazumeva.

Pred polazak na more, vozačima se savetuje i da se dobro raspitaju šta je potrebno od takozvane "obavezne opreme". Reflektujući prsluk, rezervne sijalice, prva pomoć, trougao, sajla za vuču su obavezni deo pribora u svim zemljama. U Grčkoj u automobilu je neophodan i proptivpožarni aparat (u Bugarskoj i Makedoniji samo ako auto koristi auto-plin).

ŠTA U SLUČAJU UDESA

I SAOBRAĆAJNI udesi su sastavni deo svakog leta. Bez obzira na to o kakvoj nezgodi se radi, neophodno je pozvati policiju (za "čukanja" je dovoljan uredno popunjeni Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi), od koje ćete kasnije preuzeti Zapisnik o saobraćajnoj nesreći da bi se mogla naplatiti šteta.

Jasno, potrebno je i da se što pre o svemu obavesti osiguravajuća kuća. Preporuka je da, ukoliko je vozač u mogućnosti, napravi i što više fotografija "sa lica mesta".

Izvor:novosti.rs

e-max.it: your social media marketing partner

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, putnoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više