Štampa
Šta turiste čeka u 2019. godini?

Za putovanja će nam biti potrebno nešto više para nego lane. Skuplje putarine u Grčkoj. Venecija počela da naplaćuje ulaz, a sprema se i Firenca.

TURISTE u ovoj godini širom sveta očekuje sijaset “neprijatnih” iznenađenja na koje treba da budu spremni: skuplje putarine, karte za ulaz za centar Venecije, ulazne takse za Novi Zeland i izlazne iz Japana, brojne zabrane u Beču...

Ovakvi nameti na putnike nisu retkost, jer Kuba i Meksiko već godinama naplaćuju taksu od 25 dolara, dok za izlazak iz Japana treba pripremiti 10 evra. Ulaz u Egipat košta 25 evra, a da bi ih primili na Novi Zeland turisti od ove godine moraju da plate 35 dolara.

I mnogi drugi gradovi planiraju da povećaju turističke takse, koje ni sada nisu male - u proseku su dva i po evra dnevno i plaćaju se na recepciji hotela.

Takođe, turisti će morati da plaćaju ulaznice za Veneciju. Naime, gradonačelnik Luiđi Brunaro smatra da 30 miliona turista koji svake godine dođu u Serenisimu ostave đubre i odu u toalet, pa je red da plate i ekološku taksu. Ovakav “porez” je prva uvela Aljaska gostima koji stižu kruzerima da uživaju u netaknutoj prirodi, a ulaz (od 2,5 do 10 evra) u centar Venecije neće plaćati samo gosti koji spavaju u ovom gradu, jer taksu plaćaju uz cenu sobe. Vlastima u Firenci se dopala ideja o taksi i razmišljaju da se ugledaju na Veneciju, jer su kao i oni zabranili da se jede na ulici i sedi po stepenicama kako bi gosti morali da sednu u kafiće i restorane.

Najviše novina čeka turiste koji planiraju da posete zemlje EU, jer se očekuje da će ove godine biti ukinute vize Kinezima, a od naredne će za nas početi uvođenje sistema ETIAS koji podrazumeva plaćanje sedam evra za dozvolu da se uđe u evropske zemlje. Do 2021. godine turisti koji dolaze van EU (što podrazumeva i građane Srbije) sigurno će morati da plate bezbednosnu autorizaciju za ulazak u EU, a zahtev će se podnositi elektronskim putem uz osiguranje i plan puta. Kada se dobije odobrenje, dozvola će punoletnima važiti tri godine.

Dakle, ukidanje viza kineskim turistima osvežiće evropsku ekonomiju za 12 milijardi evra i procenjuje se da će biti otvoreno 250.000 novih radnih mesta. Zahvaljujući kineskim gostima i Srbija se našla među evropskim zemljama sa najvećim rastom turizma, a jedan od razloga našeg uspeha je ukidanje viza.

Posle velikog poskupljenja saobraćajnih kazni u Grčkoj, sa Egeja stiže nova loša vest - više cene putarina. U Grčkoj počinje nov način obračunavanja cena putarine prema kilometraži, pa je za automobile sa 0,03 evra cena skočila na 0,05 evra po kilometru. To znači da će putarina biti skuplja od 66 do 150 odsto na nekim deonicama. Putarina će se na Evzoniju umesto dosadašnjih 1,80 evra plaćati tri evra, u Solunu 0,69 evra, kod Asprovalte 1,42 evra, a u Kavali 2,36 evra. Putarina ka Krfu, između Janjine i Igumenice koštaće 3,42 umesto 2,10 evra.

Srpski turisti od februara mogu da očekuju blago poskupljenje aranžmana, a kada stupi na snagu novi Zakon o turizmu biće zabranjeno reklamiranje mesta koja nisu uključena u cenu. Recimo, neće moći da se prodaje aranžman “Venecija tri dana” ukoliko turisti spavaju u Lido di Jezolu i moraju da plate prevoz do ovog grada.

Ipak, jedna lepa vest stiže iz Srbije - ove godine će biti završena obnova Golubačke tvrđave, čime će Dunav konačno početi da dobija zasluženo mesto na turističkoj mapi Evrope.

 

BEČ I NOVI PROPISI

Dosta novina u 2019. godini očekuju turiste i kada je reč o omiljenoj turističkoj prestonici Srba - Beču. U javnom prevozu u Beču od 15. januara stupa na snagu zabrana jedenja hrane na metro-liniji U6. U prvoj polovini 2019. godine bečki prevoznik "Viner linijen" započinje redovan prevoz autonomnim autobusima na šest stanica u novom naselju Jezerski grad Aspern.

Ko se kolima uputi u Beč treba da zna i da će se ubuduće vožnja takozvanim "koridorom života" ili koridorom namenjenim za vozila hitne pomoći, smatrati prekršajem koji će se upisivati u vozačku dozvolu.

 

TRENDOVI

Svetski stručnjaci u turizmu izneli su prognoze trendova za 2019. godinu:

* Bežični internet više neće biti presudan, u modi će biti "retro odmori" bez telefona.

* Turisti beže od gužve i u modi su mala mesta.

* Broj "solo putnika" raste, a očekuje se da će 36 odsto ljudi u budućnosti putovati bez partnera i prijatelja.

* Sve više hotela zatvara recepciju i turisti se sami čekiraju kao na aerodromima.

* Sve više aerodroma uvodi biometričke provere turista.

* Avio-kompanije sve češće šalju obaveštenja putem "Vajbera" i "Vots-apa".

* Prodaja “paket-aranžmana” je u padu, a raste broj malih agencija.

 

Izvor: novosti.rs

e-max.it: your social media marketing partner

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, putnoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više