Facebook-u
Twitter-u

Krabi je grad smešten na zapadnoj obali južnog  Tajlanda, na ušću reke Krabi u zaliv Phangnga.

Krabi

Nalazi se u provinciji Krabi, čije je ujedno aministrativni centar. Takođe, grad je upravno središte istoimenog distrikta. U Krabiju živi oko 25 000 stanovnika. Ovo je jedan od centara industrije i turizma Tajlanda. S obzirom da gleda na Andamansko more, pout Phuketa, Krabi se nalazi pod uticajem šestomesečne kišne sezone između maja i novembra. Prosečne temperature su veoma visoke, i kreću se od 29 do 32 stepena celzijusa.

Krabi

Na početku perioda Rattanakosin krajem osamnaestog veka, kada je prestonica konačno premeštena u Bangkok, u Krabiju je Chao Phraya Nakorn, guverner Nokhon Si Thammarata, osnovao uzgajalište slonova. On je u Krabi poslao svog vezira Phra Palada da nadgleda ovaj zadatak, i da obezbedi snadbevanje slonova za veći grad. Sa vezirom je kenuo veliki broj ljudi, pa je Krabi uskoro postao veće naselje sa tri opštine. To su Pakasai, Khlong Pon i Pak Lao. Kralj Chulalongkorn je 1872. godine Krabiju dao status grada. Prvi guverner grada bio je Luang Thep Sena, mada je on još neko vreme bio zavisan od Nakhon Si Thammarata. Ovo se promenilo usskoro, i Krabi je 1875. godine postao četvrti u nivou starog sistema tajlandske vlade. Administratori su od tada bili odgovorni direktno Bangkoku, a istorija Krabija kao posebne provincije je počela. Krabi je postao veoma razvijen grad, i on danas živi od industrije i turizma. Veliki broj atrakcija svake godine prvlači veliki broj turista u ovaj grad.

Railay je jedno od najatraktivnijih mesta koje se nalazi na listi svih putnika. Ovde se nalaze neke od najpopularnijih plaža u Tajlandu. Na malom poluostrvu nalaze se predivne plaže sa belim peskom, krečnjačkim liticama i skrivenim lagunama. Iako je reč o poluostrvu, Railaz nije povezan putevima. Do njega se stiže samo preko mora. Dolazak ovde je prava avantura koja se zaista isplati.

Krabi

U blizini Krabija se nalazi oko 200 ostrva, a mnogima od njih se može pristupiti samo s mora. Neka od njih su potpuno nenaseljena, a karakterišu ih plaže sa belim peskom, koralni grebeni i sistemi pećina. Obilazak ovih ostrva i boravak na njima je pravo uživanje.

Thung Teao Forest Natural Park – Krabi je poznat po područjima izuzetne prirodne lepote, i mesto koje svakako treba posetiti je Kristalna laguna u Thung Teao. Ovaj park prirode poseduje bogati biodiverzitet. Ovde se mogu videti veoma retke biljne i životinjske vrste za koje se smatralo da su iščezle. Netaknuta priroda stara vekovima čini ovo mesto neverovatnim.

Krabi

Wat Tham Sua ( Tigrova pećina ) je hram koje nudi neverovatno duhovno iskustvo. Nalazi se u blizini Krabija, a predstavlja jedno od najvećih prirodnih čuda Tajlanda. Hram je ušuškan u prirodnim pećinama unutar džungle, a u njemu aktivno borave monasi. Unutar hrama se nalaze brojne relikvije i ikone, ali pravu atrakciju predstavlja otisak Bude. Da bi se došlo do ovog istorijskog mesta potrebno je napraviti 1 272 koraka konstantnog penjanja. Na vrhu se pruža neverovatan pogled na more, krečnjačke formacije, i naravno otisak Bude.

Ostrva Phi Phi su još jedno mesto koje svakako treba posetiti. Phi Phi ostrva se smatraju za zvezdu Tajlanda, a razlog tome je što su se našla u brojnim filmovima. Lepota ovih ostrva je izuzetna, i ona nikako neće razočarati. Kako se prilazi ostrvima ona se izdižu kao nekakva tvrđava. Izlazi se na plažu iza koje se pruža džungla. Dva ostrva se posebno ističu po nečem nesvakidašnjem. Prvo je Phi Phi Leh, na kome niko ne živi, a drugo je Phi Phi Don, na kome nema puteva.

Krabi

Khao Khanab Nam planine su jedna od najvećih znamenitosti Krabija. Ova veličanstvena prirodna čuda deluju kao kapija grada, sa rekom između dve krečnjačke litice koje stoje uspravno. Unutar planine se kriju neverovatna mesta. Jedna od atrakcija je pećina sa zbirkom stalagmita i stalaktita, mada je ona poznata više po velikom broju skeleta pronađenih u njoj. Pored pećine nije na odmet popeti na se na jednu od dve planine.  Khao Khanab Nam je sjajno mesto za dan proveden u prirodi.

Koh Lanta je zanosno egzotična zahvaljujući svojoj udaljenoj lokaciji, netaknutim plažama i predivnom vremenu. Ona obuhvata 52 ostrva u najjužnijoj regiji provincije Krabi. Najveće i najpoznatije je Koh Lanta Yai  koje se nalazi na nekih 70 kilometara od Krabija. Koh Lanta Yai raspolaže sa nekoliko odmarališta. Ostrvo čine bujne džungle, čiste peščane plaže, koralni grebeni i kristalno čista voda.

I sam grad Krabi nudi brojne atrakcije. Čine ga zanimljiva arhitektura, veseli i užurbani ljudi, brojni stranci, i mnogo drugog. Ovo je najbolje mesto za šoping, ali i za noćni život. Grad je ispunjen barovima i klubovima u kojima je provod zagarantovan. Iako  Phuket daleko bogatiji noćni život, za one kojima nije do putovanja u drugi grad Krabi će biti sasvim dovoljan.

Susan Hoi je arhaično okamenjeno groblje ljuštura, a nalazi se na 17 kilometara od centra grada Krabija. Proteže se na 200 metara duž Ban Laem Pho. Ovo groblje je staro između 25 – 40 miliona godina, mada ima onih koji tvrde da je staro i preko 75 miliona godina. Nastalo je tako što je krečnjak pokrio fosilizovane školjke, puževe, i druga morska stvorenja. Jedno je sigurno, ovo je jedinstvena prilika da se vidi ovako redak fenomen.

Krabi ima još mnogo toga da ponudi. Ovo je mesto za uživanje i provod. Okruženje Krabija je bogato atrakcijama koje svake godine privlače veliki broj ljudi iz celog sveta. Predivne plaže, egzotična ostrva, veseli ljudi, najukusnija hrana, postoji li išta bolje za savršeno putovanje.

Izvor: Lux Life

e-max.it: your social media marketing partner
  • Putno osiguranje po vašoj meri
  • TRIGLAV PUTNO OSIGURANJE
  • GENERALI PUTNO OSIGURANJE
  • UNIQA putno osiguranje

AQUA PARKOVI SRBIJE

Vremenske prilike

Srbija

Danas
18°C
Vazdušni pritisak: 1015 hPa
Padavine: 19 mm
Vetar: ZSZ
Brzina vetra: 11 km/h
Sutra
24°C
2024-06-15
28°C
2024-06-16
30°C
2024-06-17
30°C
2024-06-18
33°C
UV INDEX

Kursna lista

Adver City

Scroll to top

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, putnoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više