Ruska bajka u Sankt Peterburgu - Putno osiguranje

Facebook-u
Twitter-u

Sankt Peterburg, poznat i kao Venecija severa, jedan je od najlepših gradova sveta. On je drugi po broju stanovnika i drugi po važnosti ekonomski, industrijski, naučni i kulturni centar Rusije.

Smešten je na ušću reke Neve u Finski zaliv - Baltičko more, što ga čini i važnim transportnim i trgovačkim centrom.

Sankt Peterburg je osnovao Petar Veliki 1703. na močvarnom zemljištu oko reke Neve u blizini mora. Time je želeo da napravi grad koji će biti jedan od najlepših na svetu i koji će biti posvećen umetnosti i kulturi, ali i da osigura ruski pristup Baltiku. 

Sankt Peterburg

FOTO: Josse Beaumont

Grad je od 18. do 20. veka bio prestonica Ruskog carstva, značajan evropski kulturni centar i najvažnija ruska luka na Baltiku. Centralni deo grada je pod zaštitom UNESKO-a.

Sankt Peterburg, grad prebogate istorije, prestonica kulture i umetnosti i živi dokaz moći nekadašnjeg Ruskog carstva, najseverniji je veliki grad sveta.

Grad je dobio ime po Simonu Petru, svecu zaštitniku Petra Velikog. Tvrđava je kratko nosila holandsko ime Sankt Pieterburch, koje je brzo promenjeno u nemačko Sankt Petersburg. Posle izbijanja Prvog svetskog rata, 18. avgusta 1918. ime grada je promenjeno u rusifikovano ime Petrograd. Posle Lenjinove smrti 1924, grad je 26. januara 1924. postao Lenjingrad. Ovu odluku je donelo rukovodstvo petrogradske komunističke partije, sa obrazloženjem da je odavde Lenjin započeo Oktobarsku revoluciju.

Sankt Peterburg

FOTO: Yury Molodkovets

Ovo su neka od najčuvenijih mesta u ovom prelepo gradu. Više detalja možete naći na zvaničnoj Facebook stranici Sant Peterburga.

Jedno od najlepših mesta je Zimski dvorac koji se nalazi na obali reke na dužini od preko 200 metara. U njemu je carska porodica živela zimi.

Sankt Peterburg

Muzej Ermitaž jedan je od najlepših muzeja na svetu i posle pariskog Luvra drugi po veličini muzej u Evropi. Izgradila ga je čuvena ruska carica Katarina Velika 1764. godine  s namerom da tu ostavi svoju  zbirku umetnina. Muzej je smešten u 5 velikih zgrada i mesto je koje je nezaobilazno prilikom posete Sankt Peterburgu. Ima preko 60.000 eksponata.

Isakijevski sabor Istorija Isakijevskog sabora počinje epohom Petra Velikog. Petar Veliki se rodio na dan Isakija Dalmatinskog. 1710 godine je u čast svog pokrovitelja sagradio Isakijevski sabor.

Sankt Peterburg

Petergof grad parkova, dvoraca i fontana sa jednom od svetski poznatih rezidencija ruskih careva. Gornji vrt i donji park imaju 150 fontana i 4 monumentalne kaskade. Park i dvorci Petergofa pripadaju listi Svetske baštine UNESCO-a.

Petropavlovska tvrđava koja se ranije zvala tvrđava Sankt Peterburg, sagrađena na zahtev Petra I, 16. (27.) maja 1703. godine. U centru tvrđave se nalazi Petropavlovska crkva. U njoj su sahranjeni svi ruski imperatori, počev od Petra I pa do Nikolaja II.

Sankt Peterburg

Puškinovo Carsko selo je poklon cara Petra Prvog svojoj supruzi u čast rođenja ćerke, buduće carice Jelizavete Petrovne. Raskošna carska rezidencija je nastala kada je Jelizaveta Petrovna sela na tron i poverila izgradnju čuvenom italijanskom arhitekti Rastreliju. Carsko selo poznato je po raskošnim salama Jekaterininskog dvorca, veličanstveni park sa čudesnom statuom Devojke sa razbijenim krčagom. Posle Drugog svetskog rata, naporima restauratora bila je obnovljena čak i Ćilibarska soba koja je osmo čudo sveta.

Nevski prospekt je glavna i najpoznatija ulica u Sankt Peterburgu. Petar Veliki je planirao da ova ulica bude početak puta za Novgorod i Moskvu.

Sankt Peterburg

Crkva Spasa na krvi građena je u periodu 1883-1907. godine na mestu ubistva imperatora Aleksandra II. Ubistvo imperatora se dogodilo 1. marta 1881. godine, i već sledećeg dana, 02. marta, Gradska skupština na vanrednom zasedanju zahtevala od imperatora Aleksandra III da dozvoli gradskoj vladi da podigne spomenik ubijenom imperatoru.

Državni Ruski muzej – je sagrađen 1895. godine pod nazivom Imperatorski muzej ruske umetnosti imperatora Aleksandra III, a za posetioce je otvoren 1898. godine u Mihajlovskom dvorcu, sagrađenom za mladjeg sina Pavla I i Velikog kneza Mihajla. 

Letnja bašta koju čini bašta i letnji dvorac je sagrađen na obali reka Neva i Fontanka između 1710—1712 godine prema projektu arhitekte Trezinija.

FOTO: St Petersburg Guide

Izvor: novaekonomija.rs

e-max.it: your social media marketing partner
  • Putno osiguranje po vašoj meri
  • TRIGLAV PUTNO OSIGURANJE
  • GENERALI PUTNO OSIGURANJE
  • UNIQA putno osiguranje

AQUA PARKOVI SRBIJE

Vremenske prilike

Srbija

Danas
3°C
Vazdušni pritisak: 1023 hPa
Padavine: 0 mm
Vetar: IJI
Brzina vetra: 13 km/h
Sutra
6°C
2022-11-30
6°C
2022-12-01
5°C
2022-12-02
6°C
2022-12-03
8°C
UV INDEX

Kursna lista

Adver City

Scroll to top

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, putnoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više