Facebook-u
Twitter-u
VODIČ ZA PUTARINE DO MORA

Otvarena deonica auto-puta kroz Grdelicu od 1. jula ove godine, prema nezvaničnim najavama, podići će cenu putarine za oko 420 dinara na Koridoru 10, a što se tiče zemalja u okruženju, ubedljivo najviše novca za putarine moraće da izdvoje oni koji planiraju letovanje u Hrvatskoj.

Sudeći po našoj računici, najviše para za putarinu biće potrebno Nišlijama za put na hrvatsku obalu, dok najmanje troškova iziskuje put takođe od Niša ali ka crnogorskom primorju.

Pred vama je detaljan prikaz koliko će vam novca biti neophodno za putarine ka omiljenim srpskim letovalištima ukoliko krećete iz Subotice, Beograda ili Niša. Osim u Srbiji, u svih pet zemalja za koje smo prikupili informacije - Makedoniji, Grčkoj, Bugarskoj, Hrvatskoj i Crnoj Gori, putarine možete da platite i u evrima.

POLAZAK IZ SUBOTICE

Subotičani će za odlazak na hvratsko primorje morati da izdvoje 17.5 evra za put do Rijeke, odnosno 32.5 evra za put do Splita i to u jednom pravcu.

Naime, kako bi putnici iz Subotice stigli do granice moraće da prođu kroz dve naplatne rampe, onu kod Novog Sada i Šida. Putarina od Subotice do Novog Sada iznosi 350 dinara, dok je za put odatle do Šida neophodno izdvojiti još 580 dinara. Dakle, ukupna putarina od Subotice do granice je 930 dinara.

Nakon granice putnici će ići auto-putem do Zagreba, a na tom putu proći će kroz dve naplatne rampe. Jedna će ih zateći kod Okučana, dok je prva sledeća kod Zagreba. Na prvoj je neophodno platiti putarinu u iznosu od 61 kune, odnosno, 8.5 evra, dok je na drugoj cena putarine 44 kune, odnosno 6.1 evro, što znači da ukupna putarina od ulaska u Hrvatsku do Zagreba iznosi oko 14.6 evra.

Ukoliko se putnici odluče za odlazak u nešto zapadniji deo primorja, odnosno u Rijeku, za putarinu će morati da izdvoje dodatnih 70 kuna, odnosno, još 9.42 evra. Ukoliko putuju malo južnije, u Split, vozači će na naplatnoj rampi Dugopolje morati da plate dodatnu putarinu u iznosu od 181 kune, odnosno 25 evra.

Suma-sumarum, putniku koji polazi iz Subotice i putuje do Rijeke biće neophodno 17.5 evra za plaćanje putarine u jednom pravcu, dok će oni koji putuju do Splita morati da izdvoje čak 32.5 evra za put u samo jednom smeru. Dakle, sve to puta dva.

Subotičanima je ipak najisplativije da letuju na crnogorskom primorju budući da je za putarinu u jednom pravcu potrebno izdvojiti samo 9.5 evra. Naime, nakon Subotice, putnici će na prvu naplatnu rampu naići kod Beograda gde će platiti putarinu u iznosu od 560 dinara, nakon čega predstavnici AMSS-a preproučuju da putuju delom auto-puta Ljig-Preljina, gde će platiti putarinu u iznosu od 220 dinara, ili Ibarskom magistralom gde nema putarine.

Do ulaska u Crnu Goru Subotičani će potrošiti oko 780 dinara za putovanje u jednom pravcu.

Na putevima u Crnoj Gori putarina se ne plaća, osim u delu kod tunela Sozina gde je za putnička vozila neophodono izdvojiti 2.5 evra, što znači da od najsevernijeg grada naše zemlje do crnogorskog primorja putarina iznosi samo 9.5 evra u jednom pravcu.

Na putu ka bugraskom primorju Subotičani će proći kroz tri naplate rampe - u Beogradu, Nišu i kod Dimitrovgrada, što znači da će platiti 560 dinara za put do Beograda, odnosno, još dodatnih 800 za vožnju do Naisa, dok je cena putarine od Niša do poslednje naplatne rampe u zemlji 190 dinara. Sudeći po proračunima, za put do granice biće neophodno izdvojiti 1.550 dinara.

Olakšavajuća okolnost za sve one koji putuju u Bugarsku je kupovina vinjete koja važi nedelju (8 evra) ili mesec dana (15 evra).

Putovanje ka najomiljenijoj srpskoj destinaciji, Grčkoj znači prolazak kroz tri naplatne rampe u Srbiji, tri u Makedoniji, i četiri, pet ili više u Grčkoj, što zavisi u koji deo ove zemlje idu.

Na teritoriji naše zemlje Subotičani će proći kroz naplatnu rampu kod Beograda, Niša i Preševa. Dakle platiće put tri puta: na prvoj rampi će dati 560 dinara, na drugoj 800, a na trećoj još 290, što znači uklupno 1.650 dinara, odnosno 14 evra.

Na autoputu kroz Makedoniju postoje tri naplatne rampe. Prva se nalazi posle nekih 16 kilometara od ulaska u zemlju. Putarina košta 60 denara (1.5 evra ako plaćate u evrima što je realno skuplje nego ako imate denare. Druga naplatna rampa je pre Velesa, na delu autoputa gde su leva i desna traka razdvojene, odnosno na 63. kilometru od ulaska u Makedoniju. Putarina košta 80 denara, 1.5 evra ako plaćate u evrima što je realno skuplje nego ako imate denare.

Treća se nalazi neposredno pre isključenja za Prilep i Bitolj (ovde se odvajaju oni koji idu na Ohrid i na granični prelaz Medžitlija). Od ulaska u Makedoniju 94 kilometra. Putarina iznosi 60 denara.

Nakon oko 500 metara od graničnog prelaza Evzoni (makedonsko-grčka granica), u Grčkoj vas očekuje prva naplatna rampa, gde putarina košta 1.8 evra i to je sve što treba da platite ako idete na Kasandru, Sitoniju i Atos, popularne "prste".

Iako je bilo najava da će putarine u Grčkoj drastično poskepti, od toga se za ovu seznu odustalo, barem su tako preneli portali koji informišu o grčku turzimu.

Tri naplatne rampe imate ako idete do Lefkade, a četiri ako putujete do Krfa, Sivote i Parge. Na svakoj je putarina 2.40 evra.

Kada se svedu računi, Subotičani će za put do Lefkade za putarinu platiti 27.5 evra u jednom pravcu, odnosno, za put do Krfa, Sivote i Parge 30 evra u jednom pravcu.

Novina na severu Grčke je naplatna rampa kod Promahonasa, za one koji putuju preko Bugarske u Grčku, na Tasos ili u regiju Kavale. Putarina se naplaćuje od ove godine i cena je 2.4 evra.

POLAZAK IZ BEOGRADA

Beograđanima će se po svemu sudeći najviše isplaiti odlazak na put u Crnu Goru dok će najviše troškova iziskivati odlazak u Hrvatsku.

Prilikom puta ka hrvatskoj obali Beograđni će do grainice proći samo naplatnu rampu kod Šida na kojoj će platiti putarinu u iznosu od 370 dinara. Nakon prelaska granice, stiuacija je ista kao i kada se putuje iz Subotice, dakle dve naplatne rampe do Zagreba i odatle jedna u zavisnosti na koji kraj primorja se ide.

Ukoliko Beograđani idu do Rijeke biće potrebno da ukupno plate 18 evra, a za odlazak do Splita 29 evra u jednom pravcu.

Put ka Crnoj Gori prilično je jeftin jer će se ići Ibarskom magistralom do granice, ili jednim delom auto-putem ka Ljigu, odnosno Preljini, te će "korišćenje puteva" do granice koštati samo 220 dinara. Nakon prelaskska granice, putnici će platiti putarinu samo u tunelu Sozina, što znači dodatan trošak od 2.5 evra, i ukupan iznos putarine od 4.3 evra.

Putarina ka Bugrskoj čak je četiri puta skuplja u odnosu na onu ka Crnoj Gori jer samo za put do granice je potrebno izdvojiti 990 dinara jer se prolazi kroz dve naplatne rampe, onu na Naisu i kod Dimitrovgrada.

Dalji put kroz Bugarsku biće pokriven kupovinom vinjete čija je cena 8 evra za nedelju dana i 15 evra za mesec dana.

Putovanje od Beograda ka grčkom primorju odvija se istom trasom kao i kada se krene iz Subotice, s tim što Beograđani prolaze jednu naplatnu rampu manje. Dakle kroz Srbiju će proći kroz dve naplatne rampe i ukupno platiti 1.090 dinara za putarinu, kroz Makedoniju će stati tri puta i platiti 4.5 evra, a u grčkoj do mora će stati četiri odnosno pet puta i platiti još 9 odnosno 11.5 evra, što znači da će za put od Beograda do Lefkade biti potrebno 23 evra, odnosno 25.5 evra za put do Krfa, Sivote i Parge.

POLAZAK IZ NIŠA

Nišlijama će najviše novca iz džepa izvući put na hrvatskom primorje, jer je putarina u jednom pravcu ka Splitu iste visine kao i odlazak na odmor u Grčku van sezone. Najjeftinije će proći ukoliko budu odlučili da odu do Crne Gore.

Prilikom puta ka Hrvatskoj Nišlije će do granice proći dve naplatne rampe, kod Beograda i Šida i platiti, 800 odnosno 370 dinara, što znači da je za samo put do granice neophodno izdvojiti 1.170 dinara.

Nakon što se pređe granica, ide se potpuno istim putem kojim idu i oni koji kreću iz Subotice, odnosno, Beograda što znači još tri naplatne rampe do primorja.

Ukoliko od Zagreba svoj put nastave ka Rijeci putnici iz Niša moraće da izdvoje 34 evra za putarinu u jednom pravcu, odnosno, 49.5 evra za putovinu do Splita, takođe u jednom pravcu.

Putovanje u Crnu Goru za Nišlije prilično je jefitno jer mogu ići auto-putem do Kruševca, gde će se isključiti na naplatnoj rampi Pojate, platiti 210 dinara i od Kruševca put nastaviti preko Kraljeva, Čačka i Užica gde se do granice ide magistralom, te se putarina ne plaća.

Nakon prelaska granice poterbno je još jednom izdvojiti 2.5 evra, što znači da je putarina za vozila ka Crnoj Gori od Niša samo 4.3 evra u jednom pravcu.

Cena putarine ka Bugarskoj za ljude koji kreću iz Niša takođe je prilično niska, jer se do granice vozila zasutavljaju samo jednom kod Dimitrovgrada, gde se plaća putarina u iznosu od 190 dinara, nakon čega se omah ulazi u Bugarsku gde se korisiti vinjeta. Što znači da je put u jednom pravcu od Niša ka bugarskoj obali potrebno izdvojtii 9.6 evra, ukoliko kupite vinjetu za nedelju dana koja košta 8 evra.

Put kao omiljenoj Grčkoj iz Niša podrazumeva prolazak kroz samo jednu napalatnu rampu kod Preševa i plaćanje putarine u iznosu od 290 dinara. Nakon toga putnici će u Makedoniji proći kroz tri, a u Grčkoj kroz četiri, tj. pet naplatne rampe.

Suma-sumarum, za putarinu od Niša ka Lefkadi potrebno je imati 16 evra za plaćanje u jednom pravcu, odnosno za put ka Krfu, Pargi i Sivoti 18.3 evra, takođe u jednom pravcu.

Izvor: blic.rs

e-max.it: your social media marketing partner
  • Putno osiguranje po vašoj meri
  • TRIGLAV PUTNO OSIGURANJE
  • GENERALI PUTNO OSIGURANJE
  • UNIQA putno osiguranje

AQUA PARKOVI SRBIJE

Vremenske prilike

Srbija

Danas
11°C
Vazdušni pritisak: 1008 hPa
Padavine: 2 mm
Vetar: ZSZ
Brzina vetra: 13 km/h
Sutra
13°C
2024-04-26
19°C
2024-04-27
22°C
2024-04-28
27°C
2024-04-29
27°C
UV INDEX

Kursna lista

Adver City

Scroll to top

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, putnoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više