Facebook-u
Twitter-u
Putovanje avionom

Nije važno samo šta spakovati u kofer već i kako se obući i obuti za let. Ne treba obuvati sandale i štikle, jesti čips i beli luk.

PUTOVANjE avionom (uglavnom) ne traje dugo, ali može da upropasti čitav odmor. Najviše pažnje poklanja se pakovanju kofera i stvarima koje će se nositi na odmoru, ali je izuzetno važna i garderoba u kojoj se ide u avion.

Visoke štikle - Izuzetno su opasne, a pevačica Ledi Gaga je najbolji primer. Ova zvezda je tokom jednog leta dobila trombozu, slabo se kretala, dehidrirala je i imala nagle promene pritiska. Dakle, na put se kreće samo u udobnoj obući u kojoj mogu da se provedu sati, zbog dužine leta ili eventualnog kašnjenja aviona.

Stare čarape - Pre nego što odaberete čarape za putovanje, trebalo bi da znate da policija na aerodromu zamoli oko 90 odsto putnika da se izuje i cipele provuku kroz rendgen, pa ukoliko putnik ima ne baš reprezentativne čarape...

Majice - sa "zanimljivim" natpisima i porukama, kao i preveliki dekoltei mogu da putnika dovedu u neprijatnu situaciju kada stigne na neko (problematično) odredište.

Slojevito - oblačenje je najvažnije tokom putovanja. Pantalone su toplije, pristojnije od šortsa i minića, a duks je poželjan već posle 20 minuta leta kada u avionu padne temperatura.

Sandale - su najveći neprijatelj putnika, ne samo zbog hladnoće (pa će dizati noge na sedište) i čistoće, nego i zato što imaju klizav đon, a podovi na aerodromima se cakle koliko su uglancani.

Pored garderobe, važno je i šta se pre putovanja jede, jer neke vrste hrane mogu da izazovu probleme.

Masna hrana - izaziva povećanje pritiska, koji će svakako skočiti u avionu, pa ovo upozorenje naročito važi za osobe sa hipertenzijom.

Gazirana pića - Pritiskaju bešiku i teraju čoveka da često ide u toalet. Takođe, izazivaju podrigivanje i izbacivanje gasova.

Kafa - Poznato je da je kafa odličan diuretik, ali to nije poželjna pojava u avionu gde je broj toaleta ograničen i ne mogu da se koriste sve vreme. Dodatni problem je ako sedite do prozora, pa ćete stalno morati saputnike da maltretirate da ustanu sa svojih mesta. Još ako putujete do daleke destinacije, kada većina spava...

Alkohol - Mnogi ga koriste iz najbolje namere, jer ih opušta i ublažava strah od aviona. Međutim, alkohol izaziva i dehidrataciju i na visini dolazi do izmenjenog stanja svesti, pa posle "jedne" čašice ljudi postaju pripiti, bučni, imaju nekoordinisane pokrete...

Beli luk - Ovo povrće je izuzetno zdravo, ali kada provri u želucu, nastaje neprijatan miris.

PRTLJAG

NEKOLIKO sitnica obavezno treba uvek imati u ručnom prtljagu:

1. Maramice
2. Vlažne maramice
3. Gotovinu
4. Fotokopiju pasoša
5. Bombone
6. Lek za glavobolju
7. Jaknu ili duks
8. Nešto za čitanje
9. Rezervaciju hotela

U avionu stjuardese najčešće dele hranu koju mnogi opisuju kao "bezukusnu", ali koju nutricionisti preporučuju kao najbolju za kratak let. Važno je šta se jede tokom leta, a pošto su sedišta uska, putnik koji sedi pored svojim ponašanjem može da iritira sve oko sebe. Zbog toga se putnicima savetuje da izbegavaju da u avion unose hranu koja ima jak miris, koja je masna i koja proizvodi zvuk dok se jede.

Čips - Pored hrskavog zvuka čips se i rasipa, a onaj ko ga jede to nikada ne primećuje. Takođe, miriše veoma intenzivno.

Brza hrana - Ona je dobar izbor kada je turista u nepoznatom gradu, nema vremena ili su restorani skupi. Ali brza hrana mora da se jede odmah, jer u avionu posle dva sata stajanja u papiru dobija ružan miris.

Žvake - Korisne su prilikom sletanja i poletanja, ali kada žvaka izgubi ukus ne treba je bacati u pepeljaricu, jer neće moći da se opere.

Izvor: novosti.rs

e-max.it: your social media marketing partner
  • Putno osiguranje po vašoj meri
  • TRIGLAV PUTNO OSIGURANJE
  • GENERALI PUTNO OSIGURANJE
  • UNIQA putno osiguranje

AQUA PARKOVI SRBIJE

Vremenske prilike

Srbija

Danas
23°C
Vazdušni pritisak: 1015 hPa
Padavine: 0 mm
Vetar: IJI
Brzina vetra: 19 km/h
Sutra
26°C
2024-05-27
27°C
2024-05-28
26°C
2024-05-29
25°C
2024-05-30
25°C
UV INDEX

Kursna lista

Adver City

Scroll to top

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, putnoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više