Objavljena lista najmoćnijih pasoša na svetu - pogledajte na kom je mestu srpski - Putno osiguranje

Facebook-u
Twitter-u
Objavljena lista najmoćnijih pasoša na svetu - pogledajte na kom je mestu srpski

Koliko se isplati imati srpski pasoš?

Srbija deli 37. mesto na listi namoćnijih pasoša na svetu, jer njegovi vlasnici mogu da odu u 116 zemalja bez vize ili da dobiju vizu po dolasku, pokazalo je najnovije istraživanje organizacije Pasport indeks, koje je obuhvatilo 193 države članice UN i šest teritorija.

Čeka nas velika izmena u pasošima: U rubrici državljanstvo više neće pisati "srpsko"
Prvo mesto na listi najvrednijih pasoša, na osnovu mogućnosti za putovanje bez vize ili dobijanja vize po dolasku, dele Singapur i Južna Koreja, čiji državljani mogu da putuju u 162 zemlje.

Srbija 37. mesto deli sa Gvatemalom i ostrvskom državom Tuvalu, čiji pasoši takođe omogućavaju ulazak u 116 zemalja njihovim vlasnicima. 

Od zemalja u okruženju, ispred srpskog je pasoš Slovenije, čiji vlasnici mogu da odu u 153 zemlje, i hrvatski pasoš s kojim je moguće obići 148 zemalja.

Slabije od Srbije rangirane su Makedonija, koja se nalazi na 38. mestu sa 112 država u koje mogu da odu vlasnici njenog pasoša, Crna Gora na 42. mestu sa 108 država i BiH na 45. sa 103 zemlje koje mogu posetiti vlasnici pasoša te zemlje.

Na sajtu Pasport indeksa ističe se da se Južna Koreja, po prvi put, pridružila Singapuru na vrhu liste najmoćnijih pasoša na svetu.

Rang azijskih zemalja je poboljšan 2017. godine, iako su evropske zemlje, na čelu s Nemačkom, tradicionalno "dominirale" na lestvici najvrednijih pasoša.

Krajem 2017. godine Singapur je preuzeo vođstvo i postao prva azijska zemlja ikada na vrhu liste najmoćnijih pasosa na svetu, ali je Nemačka do decembra 2017. uspela da uhvati korak, mada ne zadugo, navodi sajt.

Do nedavnih promena došlo je, uglavnom, jer je Uzbekistan odobrio bezvizni režim Južnoj Koreji i Singapuru, ali i zbog promena vizne politike Somalije.

Na drugom mestu na listi su Japan i Nemačka, čiji državljani mogu da putuju u 161 zemlju.

Treće mesto dele Danska, Švedska, Finska, Italija, Francuska i Španije, četvrto Luksemburg, Norveška, Holandija, Belgija, Austrija, Portugal i Velika Britanija, a peto Švajcarska, Irska, SAD i Kanada.

U prvih 10 mesta su i grčki, češki, mađarski i poljski pasoš. 

Poslednje mesto na listi zauzeo je pasoš Avganistana, čiji vlasnici mogu da otputuju u samo 26 zemalja bez vize ili da je dobiju po dolasku.

Na sajtu Pasport indeksa tvrdi se da je reč o "najpopularnijem onlajn interaktivnom alatu na svetu", koji prikuplja, prikazuje i rangira pasoše, a da podršku dobija od Arton Kapital.

Izvor:Telegraf.rs

e-max.it: your social media marketing partner
  • Putno osiguranje po vašoj meri
  • TRIGLAV PUTNO OSIGURANJE
  • GENERALI PUTNO OSIGURANJE
  • UNIQA putno osiguranje

AQUA PARKOVI SRBIJE

Vremenske prilike

Srbija

Danas
3°C
Vazdušni pritisak: 1023 hPa
Padavine: 0 mm
Vetar: IJI
Brzina vetra: 13 km/h
Sutra
6°C
2022-11-30
6°C
2022-12-01
5°C
2022-12-02
6°C
2022-12-03
8°C
UV INDEX

Kursna lista

Adver City

Scroll to top

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, putnoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više