Facebook-u
Twitter-u
U međunarodne turističke destinacije prvi put svrstana...

Prvi veliki rečni kruzer sa gostima iz inostranstva doplovio je za Uskrs do pristana kod Golubačke tvrđave, čime se ta srednjevekovna građevina prvi put svrstala u međunarodne turističke destinacije, kažu u Golubačkoj tvrđavi.

Od kako je u januaru proglašena lučkim područjem, ovo je prvi put da regularni međunarodni saobraćaj na Dunavu ima i pristajanja kod Golubačke tvrđave, rekla je za Tanjug direktorka Golubačke tvrđave Iskra Maksimović.

Na brodu "River Beatris" američke kompanije koji je 8. aprila pristao kod Golubačke tvrđave bilo je oko 100 turista, uglavnom Amerikanaca, od kojih je oko 70 izašlo na obalu, a Maksimović očekuje da će dolazak velikih kruzera sada biti redovna pojava.

Ispričala je da u trenutku dolaska prvog velikog kruzera na Uskrs bila snažna košava, ali da je kapetan sjajno obavio svoj posao, privezao brod i pristao, tako da je sve prošlo dobro.

Za prve strane turiste sa kruzera bio je pripremljen poseban program i priređena srednjevekovna dobrodošlica, tako da su, uz pratnju vodiča i glavnog tehnologa, mogli da degustiraju lokalno vino, domahi med, kozji sir i hleb napravljen u današnjim uslovima po starinskoj srednjevekovnoj recepturi.

"Za njih imamo degustaciju lokalnih proizvoda koji su postojali u Srednjem veku jer tvđava je srednjevekovna i čitav naš program se zaniva na vezi Srednjeg veka i današnjih uslova", kaže Maksimović.

Gostima je prikazan tradicionalni viteški običaj - pričešÄ‡e pred boj sa hlebom i vinom pošto je, kaže Maksimović, tvrđava poznata po vitezovima - ugarskim i srpskim i poljskim, odnosno evropskim, koji su se za nju borili.

"Napravili smo nešto što mi zovemo srednjevekovna dobrodošlica", dodaje Makismović.

Isti brod američke kompanije, koji plovi od Linca do Vidina, u subotu će dovesti kod Golubačke tvrđave novu grupu turista.

Prrogram putovanja predviđa ukrcavanje jedne grupe turista u Lincu i njihovo iskrcavanje u Vidinu, gde se potom ukrcava nova tura gostiju koja se uzvodno vraća do Linca.

Inače, na Golubackoj tvrđavi od 2014. godine izvode se kompleksni konzervatorsko-restauratorski radovi uporedo sa arheološkim istraživanjima.

Revitalizaciju Golubače tvrđave finansira EU, a sprovodi i kofinansira Austrijska razvojna agencija. Makismović kaže da će kompletna tvđava za posetioce biti otvorena iduće godine.

Najavila je da će spoljno utvrđenje biti otvoreno za strane posetioce do kraja aprila, a za domaće tokom maja ove godine. Kaže da će do kraja aprila još četiri grupe stranih turista doći do Golubačke tvrđave, a njima je omogućen ulaz do same kapije.

Izvor: b92.net

e-max.it: your social media marketing partner
  • Putno osiguranje po vaÅ¡oj meri
  • TRIGLAV PUTNO OSIGURANJE
  • GENERALI PUTNO OSIGURANJE
  • UNIQA putno osiguranje

AQUA PARKOVI SRBIJE

Vremenske prilike

Srbija

Danas
23°C
Vazdušni pritisak: 1015 hPa
Padavine: 0 mm
Vetar: IJI
Brzina vetra: 19 km/h
Sutra
26°C
2024-05-27
27°C
2024-05-28
26°C
2024-05-29
25°C
2024-05-30
25°C
UV INDEX

Kursna lista

Adver City

Scroll to top

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, putnoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više