Facebook-u
Twitter-u
Bez zelenog kartona dok Grci ne popuste

Zbog politike pla─çamo dodatno osiguranje za vozila u regionu. Atina ko─Źi Makedonce. BiH nema zajedni─Źko tr┼żište.

SRPSKI turisti koji automobilima krenu na more, a put ih nanese kroz Makedoniju i BiH, i ove godine ─çe morati da pla─çaju dodatno osiguranje, takozvanu zelenu kartu, jer ove dve dr┼żave nisu potpisnice Multilateralnog sporazuma, koji predstavlja formalni dogovor jednog broja zemalja o me─Ĺusobnom proširivanju teritorijalnog va┼żenja osiguranja od auto-odgovornosti.

Da podsetimo, na sastanku skupštine Saveta biroa zelene karte, odr┼żanom u Dubrovniku, u maju 2011. godine, predstavnici Udru┼żenja osigurava─Źa Srbije su potpisali Multilateralni sporazum sa predstavnicima 32 nacionalna biroa osigurava─Źa zemalja Evropskog privrednog prostora i pridru┼żenih zemalja. Objavom u Slu┼żbenom glasniku Evropske unije od 22. novembra 2011. godine, kompletiran je proces pristupanja Republike Srbije ovom sistemu i Sporazum je stupio na snagu 1. januara 2012. godine.

Tada Sporazumu nisu pristupile BiH i Makedonija.

Makedonija je i tada, kao i sada, naišla na problem sa imenom - ka┼że za "Novosti" Dragan Škrnji─ç, predsednik Auto-moto reli i turing kluba "Srbija." - Sa BiH je problem druga─Źije vrste, jer tamo nema zajedni─Źkog "krova" za osiguravaju─çe ku─çe tri entiteta. Tako da su naši voza─Źi i dalje izlo┼żeni dvostrukom pla─çanju osiguranja od auto-odgovornosti.

Kako sada stvari stoje, u bliskoj budu─çnosti ovaj problem ne─çe bitio rešen, jer na njega osiguravaju─çe ku─çe ne mogu da uti─Źu.

Zemlje potpisnice Multilateralnog sporazuma su Austrija, Bugarska, Belgija, ─îeška Republika, Kipar, Nema─Źka, Danska, Španija, Estonija, Francuska, Finska, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske, Gr─Źka, Ma─Ĺarska, Italija, Irska, Luksemburg, Litvanija, Letonija, Malta, Holandija, Portugalija, Poljska, Rumunija, Švedska, Slova─Źka, Slovenija, Hrvatska, Švajcarska (uklju─Źivši Lihtenštajn), Andora, Norveška i Island.

GDE KUPITI I VA┼ŻENjE

Zelenu kartu osiguranja, za zemlje u kojima je ona i dalje obavezna, izdaje osiguravaju─çe društvo kod kojeg je zaklju─Źeno obavezno osiguranje od auto-odgovornosti.

Zelena karta va┼żi do isteka premije obaveznog osiguranja.

Izvor:novosti.rs

e-max.it: your social media marketing partner
  • Putno osiguranje po va┼íoj meri
  • TRIGLAV PUTNO OSIGURANJE
  • GENERALI PUTNO OSIGURANJE
  • UNIQA putno osiguranje

AQUA PARKOVI SRBIJE

Vremenske prilike

Srbija

Danas
18┬░C
Vazdušni pritisak: 1026 hPa
Padavine: 0 mm
Vetar: ZSZ
Brzina vetra: 11 km/h
Sutra
22┬░C
2023-10-06
22┬░C
2023-10-07
25┬░C
2023-10-08
25┬░C
2023-10-09
20┬░C
UV INDEX

Kursna lista

Adver City

Scroll to top

U skladu sa novim Pravilima i uslovima kori┼í─çenja i Polisom o po┼ítovanju privatnosti, putnoosiguranje.com koristi Cookije da bi pobolj┼íao korisni─Źko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadr┼żaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte vi┼íe