Facebook-u
Twitter-u
U Gr─Źkoj plju┼íte PAPRENE KAZNE za saobra─çajne prekr┼íaje

Za razliku od ranijih godina, gr─Źka policija je ovog leta nikada rigoroznija, o ─Źemu svedo─Źe i saobra─çajne kazne koje iz dana pla─çaju i sami Grci, a sve više i turisti.

To je slu─Źaj i sa ljudima iz Srbije, koji su na svojoj ko┼żi osetili kako izgledaju gr─Źki saobra─çajni zakoni. Da je re─Ź samo o nov─Źanim kaznama, mo┼żda bi nekako i podneli, ali posledice nepoštovanja propisa još su ozbiljnije, pošto je u njih uklju─Źeno i oduzimanje dokumenata, a to zna─Źi ogromno maltretiranje.

Upravo takav maler desio se jednom zaposlenom na portalu Gr─Źka.info, koga je ju─Źe zaustavila policija na putu Kasandra-Nea Moudania, zbog prekora─Źenja brzine. Epilog je pla─çena kazna od 175 evra, ali i oduzeta voza─Źka dozvola na dva meseca. Me─Ĺutim, ovo nije bila jedina kazna sa kojom se suo─Źio.

- Dodatna kazna za našeg zaposlenog od strane kolega: da svakodnevno prati i ne propušta objave koje administratori postavljaju ovde na stranici, jer je naša upozorenja u kojima pozivamo pratioce na poštovanje saobra─çajnih propisa u Gr─Źkoj i velike nov─Źane kazne, o─Źigledno propustio - duhovite su bile njegove kolege na njegovu muku.

I na ovom portalu navode da se saobra─çajni policajci u letovalištima prethodnih godina nisu mogli ─Źesto videti, ali i da su ove godine veoma revnosni.

Tako─Ĺe, navode da su saobra─çajne kazne od ove godine u Gr─Źkoj veoma visoke i osim nov─Źanog iznosa uklju─Źuju i oduzimanje dokumenata na dva meseca i skidanje tablica sa vozila. Poseban oprez se savetuje i kada je re─Ź o parkiranju, ali i telefoniranju tokom vo┼żnje.

Za crveno 700 evra!

Paprenu kaznu pre dvadesetak dana, tako─Ĺe na Kasandri, platio je još jedan srpski turista, i to ─Źak 700 evra! Razlog je bio prolazak kroz crveno, a pored novca, tablice sa vozila su mu skinute na 20 dana, a saobra─çajna dokumenata oduzeta na dva meseca.

Najgore od svega što ako vam oduzmu dozvolu na letovanju, to zna─Źi dodatno maltretiranje - mora─çete da se sna─Ĺete kako da se vratite ku─çi, što je naro─Źito velika muka ako letujete sa decom, a onda da za dva meseca ponovo idete u Gr─Źku po svoja dokumenta. Ogroman dodatni trošak u svakom slu─Źaju.

Vo┼żnja u papu─Źama

Prolazak na crveno, jasno je, opasan je prekršaj, me─Ĺutim Grci ka┼żnjavaju i zbog ne tako ozbiljnih prestupa - zabranjeno je voziti u papu─Źama!

Prema gr─Źkim zakonskim propisima, za vo┼żnju u papu─Źama ili otvorenoj obu─çi, predvi─Ĺena je nov─Źana kazna od 50 evra i oduzimanje voza─Źke dozvole na mesec dana, zato što takva obu─ça mo┼że da ometa voza─Źa pri manevrisanju. A policija, osim glavnih saobra─çajnica, kontroliše i prilaze pla┼żama.

Oduzimanje tablica

U izveštaju Ministarstva gra─Ĺevinarstva, saobra─çaja i infrastrukture, objavljenog maja ove godine, navodi se da gr─Źka policija mo┼że oduzeti saobra─çajnu ili voza─Źku dozvolu i registarske tablice na period od 60 dana. Tome treba dodati i da je nekadašnja odredba da je kaznu mogu─çe umanjiti za 50 odsto ukoliko se plati u roku od 10 dana - ukinuta.

U istom obaveštenju navodi se i niz prekršaja za koje je predvi─Ĺeno oduzimanje registarstih tablica i ispava:

• koriš─çenje mobilnog telefona u vo┼żnji bez be┼żi─Źnih slušalica, odnosno ure─Ĺaja za telefoniranje u automobilu

• nevezivanje sigurnosnog pojasa

• vo┼żnja motorcikla bez kacige

• bacanje opušaka i sli─Źnih predmeta kojima se mo┼że izazvati po┼żar ili udes, ili se zaga─Ĺuje okolina

• parkiranje na mestima gde se onemogu─çava prilaz rampama za invalide ili na mestima predvi─Ĺenim za parkiranje invalida

• vo┼żnja (─Źak i na kra─çe) u zaustavnoj traci na auto-putu

• kršenje propisa kojima se reguliše prevoz dece.

"Za neke prekršaje, kao što je kretanje teretnih vozila i autobusa du┼że vreme preticajnom trakom na auto-putu, oduzima se samo voza─Źka dozvola na 60 dana" dodaje se.

"Cenovnik"

Auto-moto savez Srbije navodi aktuelni cenovnik prekršaja, koji izgleda ovako:

• nedozvoljeno parkiranje – od 40 do 80 evra

• prekora─Źenje brzine – od 40 do 750 evra

• nevezivanje pojaseva – 350 evra

• nepoštovanje pešaka – 200 evra vo┼żnja u alkoholisanom stanju – od 0,5 do 0,8 promila - 78evra, od 0,8 do 1,1 promila - 156 evra, preko 1,1 promila - 625 evra opasna vo┼żnja – 700 evra koriš─çenje mobilnog telefona tokom vo┼żnje – 100 evra.

Treba dodati da širok raspon nov─Źane svote koji se uo─Źava kod visine kazne za prekora─Źenja brzine zavisi od toga za koliko je prekora─Źena dozvoljena brzina i gde je prekršaj zabele┼żen (u naseljenom mestu ili van njega).

Iz AMSS-a dodaju da je u Gr─Źkoj obavezno vezivanje svih pojaseva, obavezan je i trougao, prva pomo─ç, pa i protivpo┼żarni aparat, koji, za─Źudo, ne predstavlja bavezu u ve─çem broju evropskih zemalja.

Deca i auto-sedište

U Gr─Źkoj je zabranjeno da se deca starija od 3 godine i ni┼ża od 1.50 metara voze na prednjem sedištu vozila. Deca do 3 godine moraju da koriste de─Źija sedišta odgovaraju─ça njihovojh te┼żini u svim automobilima, kombijima, osim ukoliko se voze na zadnjem sedištu taksija. De─Źija sedišta treba da odgovaraju ECE standardu 44/03 ili novijim.

Deca visine 1.35 metara i viša mogu da koriste regularne sigurnosne pojaseve. Vo┼żnja dece na prednjem sedištu u specijalnim de─Źijim sedištima okrenutim suprotno pravcu kretanja vozila dozvoljena je samo kada je deaktiviran vazdušni jastuk.

Oprez

Zbog svega ovoga turisti iz Srbije bi trebalo da povedu ra─Źuna kako se ponašaju u saobra─çaju, pre svega kako ne bi ugrozili sebe, sopstvenu i bezbednost svoje porodice, ali i ogromnog maltretiranja ako vam oduzmu dokumenta.

 

e-max.it: your social media marketing partner
  • Putno osiguranje po va┼íoj meri
  • TRIGLAV PUTNO OSIGURANJE
  • GENERALI PUTNO OSIGURANJE
  • UNIQA putno osiguranje

AQUA PARKOVI SRBIJE

Vremenske prilike

Srbija

Danas
33┬░C
Vazdušni pritisak: 1010 hPa
Padavine: 0 mm
Vetar: ZSZ
Brzina vetra: 9 km/h
Sutra
37┬░C
2024-07-16
40┬░C
2024-07-17
37┬░C
2024-07-18
36┬░C
2024-07-19
34┬░C
UV INDEX

Kursna lista

Adver City

Scroll to top

U skladu sa novim Pravilima i uslovima kori┼í─çenja i Polisom o po┼ítovanju privatnosti, putnoosiguranje.com koristi Cookije da bi pobolj┼íao korisni─Źko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadr┼żaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte vi┼íe