Facebook-u
Twitter-u
KAKO I S KIM DETE MO┼ŻE PREKO GRANICE?

Roditelji i staratelji na poznaju propise, a zbog toga nekada nastane PRAVA DRAMA

Srpska administracija zadaje muku roditeljima kada jedno od njih vodi decu na odmor preko granice, ili ih šalju u pratnji familije i prijatelja. nije potrebna saglasnost drugog roditelja ako su oni i dalje u braku, osim kod va─Ĺenja pasoša

Nepoznavanje zakona i izmena zakonskih propisa naj─Źeš─çe se završavaju pribavljanjem nepotrebne dokumentacije i dodatnim troškovima kako bi se roditelji što bolje osigurali prilikom ulaska u drugu dr┼żavu. Dileme nastupaju kada maloletno lice granicu prelazi sa tetkom, ujnom, strinom, bakom, ro─Ĺakom ili u pratnji lica koje mu nije roditelj ili zakonski zastupnik. Nešto je lagodnija situacija kada oba roditelja imaju starateljstvo, a prava drama nastupa u slu─Źajevima kada je jednom od njih uskra─çeno starateljsko pravo, a ┼żeli dete da vodi preko granice.

Sve do po─Źetka 2018. godine ova oblast nije bila posebno regulisana, tako da je zavisila od slobodne procene slu┼żbenika na granici, koji je, osim pasoša, mogao da tra┼żi overene saglasnosti roditelja, ili dozvoli prelazak maloletnika samo uz putnu ispravu. Stupanjem na snagu Zakona o grani─Źnoj kontroli 3. aprila 2018. godine, prvi put uvodi se obaveznost posedovanja overene saglasnosti roditelja.

“U skladu sa ─Źlanom 54 Zakona o grani─Źnoj kontroli, za prelazak dr┼żavne granice, maloletno lice, dr┼żavljanin RS, do navršene 16. godine ┼żivota, ukoliko putuje samo ili u pratnji drugog lica koje mu nije roditelj ni zakonski zastupnik, mora da poseduje overenu saglasnost oba roditelja ako zajedni─Źki vrše roditeljsko pravo ili zakonskog zastupnika”, saopštavaju iz MUP-a.

Zakonskim izmenama definisana je i dokumentacija u slu─Źaju podeljenog starateljstva, kao i kada je jednom od roditelja oduzeto pravo na starateljstvo nad detetom.

“Po Zakonu o grani─Źnoj kontroli, za prelazak dr┼żavne granice maloletnog lica, kada putuje u pratnji jednog roditelja, nije potrebna saglasnost drugog roditelja”, navodi MUP. Pri tom se ova odredba ne odnosi na sve maloletnike, ta─Źnije, nisu obuhva─çeni stariji maloletnici, s obzirom na to da je kao starosna granica predvi─Ĺena navršena 16. godina ┼żivota.

Šap─Źanka Milena razvedena je ve─ç deset godina i ima starateljstvo nad svojom 11-godišnjom k─çerkom, dok je ocu devoj─Źice pravo na starateljstvo oduzeto. I pored donošenja zakonskih izmena, osim pasoša, bivšem partneru davala je saglasnost za putovanje preko granice.

“Mi smo u normalnim odnosima i ja ne branim k─çerki da ide na odmor sa ocem. Me─Ĺutim, pošto on nema starateljstvo nad detetom, ja mu uvek dajem overenu saglasnost”, objašnjava naša sagovornica.

Saglasnost predstavlja izjavu koja se ranije overavala u sudu, a od uvo─Ĺenja notara, izjava se overava kod njih. Overa ove izjave košta 360 dinara.

Pri donošenju novog zakona zakonodavac je uskladio srpsku praksu sa obavezuju─çim propisima EU, odnosno Zakonikom o šengenskim granicama.

- U nekim zemljama je propisano da je potrebna saglasnost roditelja, dok u nekim, kao u nacionalnom zakonodavstvu Srbije, poštoji definisano kada je potrebna saglasnost, ali ima i slu─Źajeva gde postoji preporuka kako se postupa u takvim slu─Źajevima. Me─Ĺutim, pošto se radi o našim dr┼żavljanima, grani─Źna policija druge zemlje du┼żna je da poštuje zakon zemlje iz koje maloletno lice dolazi, u ovom slu─Źaju naše zemlje - objašnjava Marijana Petronijevi─ç, rukovodilac Slu┼żbe za pravne poslove u Centru za socijalni rad.

Va─Ĺenje pasoša

Nove zakonske odredbe uskla─Ĺene su sa Zakonom o putnim ispravama. Prilikom podnošenje zahteva za izdavanje putne isprave za dete potrebna je saglasnost oba roditelja ili zakonskog zastupnika. Me─Ĺutim, u slu─Źaju da je jednom roditelju odlukom suda dodeljeno starateljstvo, putna isprava ─çe se izdati bez saglasnosti drugog roditelja.

Nestanak deteta i sabotiranje drugog roditelja

Bilo je slu─Źajeva da roditelj prijavi nestanak deteta i da ga policija prona─Ĺe na granici u pratnji drugog roditelja, a bilo je i dosta zloupotreba u slu─Źaju poreme─çenih partnerskih odnosa, koje su se završavale prijavama Centru za socijalni rad.

- Mi se sa takvim slu─Źajevima susre─çemo kada su supru┼żnici u postupku razvoda i kada su odnosi konfliktni i narušeni. Dešava se da roditelj optu┼żi drugog roditelja da je odveo dete na putovanje bez saglasnosti, da sabotira drugog supru┼żnika i ne da saglasnost za izlazak iz zemlje... - objašnjava pedagog Vesna Braji─ç iz Centra za socijalni rad u Šapcu.

Izvor: blic.rs

e-max.it: your social media marketing partner
  • Putno osiguranje po va┼íoj meri
  • TRIGLAV PUTNO OSIGURANJE
  • GENERALI PUTNO OSIGURANJE
  • UNIQA putno osiguranje

AQUA PARKOVI SRBIJE

Vremenske prilike

Srbija

Danas
11┬░C
Vazdušni pritisak: 1008 hPa
Padavine: 2 mm
Vetar: ZSZ
Brzina vetra: 13 km/h
Sutra
13┬░C
2024-04-26
19┬░C
2024-04-27
22┬░C
2024-04-28
27┬░C
2024-04-29
27┬░C
UV INDEX

Kursna lista

Adver City

Scroll to top

U skladu sa novim Pravilima i uslovima kori┼í─çenja i Polisom o po┼ítovanju privatnosti, putnoosiguranje.com koristi Cookije da bi pobolj┼íao korisni─Źko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadr┼żaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte vi┼íe