Kako preživeti ako upadnete u more sa broda? - Putno osiguranje

Facebook-u
Twitter-u
Kako preživeti ako upadnete u more sa broda?

Sudeći prema sajtu Cruise Junkie, od početka 2000. godine dogodilo se 319 padova sa putničkih kruzera i trajekata, a 27 osoba je izgubilo život. Od ove godine zabeleženo je samo 17 slučajeva. Uglavnom su to pokušaji samoubistava i pijanstva.

Prošle nedelje hostesa Kej Longstaf izvučena je iz Jadranskog mora nakon što je pala sa kruzera Norwegian Star na 96 kilometara od hrvatske obale. Četrdesetšestogodišnjakinja kaže da joj je upražnjavanje joge i pevanje pomoglo da preživi 10 sati u vodi.

Nakon toga oglasio se direktor Clia, Acosijacie kruzera rekavši da je brodski prevoz danas jedna od „najsigurnijih formi putovanja“.

“Kruzeri su danas sigurniji neko ikada, zahvaljujući pravilima, regulacijama i tehnološkim inovacijama pri dizajnu. Još uvek nije zabeležen slučaj da je slučajno neko upao u more, a da se odgovorno ponašao“, rekao je on.

Ali kakve su šanse da preživite ako se to desi?

Nažalost, sve je je protiv vas, ali postoji nekoliko faktora koji vam mogu odrediti sudbinu.

“Prvih nekoliko sekundi je najkritičnije. Ako padnete sa velike visine, ne samo što rizikujete lomljenje kičme pri udaru u vodu već će vam pad izbiti i vazduh zbog čega se možete udaviti vrlo brzo“, kaže dr Sajmon Boksal sa Univerziteta u Sauthemptonu.

Ako se pad dogodi u hladnoj vodi, žrtve doživljavaju tzv. „odgovor na hladni šok“, pa od naglog pada temperature kože dolazi do nehotičnog gnječenja, neizbežnog gutanja morske vode, pa i davljenja.

Nauka je dokazala da se 60 odsto smrti u hladnim morima događa u prvih nekoliko minuta od pada. Stoga sve i da primetite nekoga da je pao, dok se brod okrene biće kasno.

Drugih 20 odsto su žrtve hipotermije, koja nastaje posle 30 minuta od pada, a preostalih 20 odsto umire pošto ih spasu, što stručnjaci objašnjavaju naprasnom relaksacijom tokom koje telo reaguje.

Zapravo ono što najviše utiče na preživljavanje jeste temperatura mora, pa logično - što je more toplije to su vam šanse bolje. Ako je temperatura vode 5 stepeni, žrtve imaju 60 minuta pre nego što nastupi hipotermija, dok vam temperatura od 10 stepeni daje dva sata, a sve preko 15 stepeni i do šest sati.

“Kada je temperatura vode iznad 25 stepeni, izreka je da problem prelazi sa hladnoće na ajkulu“, kaže profesor Tipon – “Treba znati da je odgovor na hladan šok normalan i da će prestati nakon nekoliko minuta. Ne treba paničiti jer tako trošite toplotu i energiju. Pokušajte da se održavate i plutate“

Kada nastupi hladnoća, žrtvama postaje teško da koriste ruke ili se drže za objekat koji pluta. Profesor Tripin savetuje da se u tim situacijama žrtve sklupčaju u položaj fetusa i prekrste noge kako bi sačuvale toplotu. To će vam pomoći i da lakše plutate. To pak, ništa ne vredi u vodama ispod 25 stepeni, gde je potrebno da plivate kako biste se zagrejali. Ukoliko nemate kondiciju za plivanje, onda je opet bolje plutati.

Plivanje u mirnim morima znatno povećava šanse da vas primete spasilačke službe, a zanimljivo je da žene imaju veće šanse. Za to je kriv viši nivo masnoća koje prirodno imaju za razliku od muškaraca i koje im olakšavaju plutanje na vodi.

Za one koji prežive prvih nekoliko minuta, tajna preživljavanja je u duhu.

“Morate ostatiti pozitivni i ne odustajati. U vodi temperature 15 stepeni imate šest sati što je dovoljno da spasilačke službe stignu. Kada vas izvuku imajte na umu da ne smete odmah da se opustite kako ne biste pogoršali svoje stanje“, zaključuje profesor Tipon.

e-max.it: your social media marketing partner
  • Putno osiguranje po vašoj meri
  • TRIGLAV PUTNO OSIGURANJE
  • GENERALI PUTNO OSIGURANJE
  • UNIQA putno osiguranje

AQUA PARKOVI SRBIJE

Vremenske prilike

Srbija

Danas
3°C
Vazdušni pritisak: 1023 hPa
Padavine: 0 mm
Vetar: IJI
Brzina vetra: 13 km/h
Sutra
6°C
2022-11-30
6°C
2022-12-01
5°C
2022-12-02
6°C
2022-12-03
8°C
UV INDEX

Kursna lista

Adver City

Scroll to top

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, putnoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više