Facebook-u
Twitter-u
Agencije ─çe morati da vam vrate pare, direktiva EU ┼ítiti putnike u slu─Źaju otkazivanja aran┼żmana

Turisti─Źke agencije mora─çe u odre─Ĺenim slu─Źajevima da putnicima vrate 100 odsto upla─çenog aran┼żmana

Turisti─Źke agencije u Srbiji ─çe uskoro, kada bude usvojena nova direktiva EU o paket aran┼żmanu, morati u opravdanim slu─Źajevima kao što su smrt u porodici i bolest da vrate sav novac putnicima koji su onemogu─çeni da koriste ve─ç upla─çeno putovanje, re─Źeno je Tanjugu u Nacionalnoj asocijaciji turisti─Źkih agencija Srbije (Juta).

Direktor Jute Aleksandar Seni─Źi─ç ka┼że da se o─Źekuje da ta direktiva EU bude usvojena 2021. ili 2022. godine.

"Nova direktiva EU o paket aran┼żmanu EU o kojoj se trenutno raspravlja predvi─Ĺa da u ekstremenim situcijama, kao što su smrtni slu─Źajevi i bolesti, zbog ─Źega se ne mo┼że oti─çi na put, agencija bude obavezna da vrati 100 odsto sredstava putniku. Tako ─çe agencije da ne bi rizikovale u okviru cene aran┼żnama imati uklju─Źeno tzv. osiguranje od otkaza putovanja".

Dok se ne donese nova evropska regulativa spas za putnike u tim situacijama je da uplate osiguranje od otkaza aran┼żmana, koje sada košta otprilike izme─Ĺu 1,5 i tri odsto od cene aran┼żmana.

Kada bude usvojena nova regulativa u EU, osigurava─Źi ─çe vrlo ozbiljno pristupiti celoj pri─Źi i imati lekarske ordinacije za izdavanje uverenja.

"Kao na Zapadu bi─çe propisane odre─Ĺeni lekari i klinike koji ─çe biti licencirani i u ime osigurava─Źa davati potvrde o bolesti. Verujem da ─çemo vrlo brzo do─çi do rešenja koje ─çe biti pre svega na zadovoljstvo putnika", naglasio je on.

Objasnio je da bi u tom slu─Źaju putnik bio u obavezi da se javi agenciji da otka┼że aran┼żman i onda u dogovoru sa agencijom i osigurava─Źem da dobije povra─çaj novca, delimi─Źno od agencije, a delimi─Źno do 100 odsto od osigurava─Źa.

"Delimi─Źno, zato što Opšti uslovi poslovanja predvi─Ĺaju nekakve penale za putnike u slu─Źaju otkaza. Recimo, putnik je otkazao aran┼żman sedam dana pre putovanja, a po opštim uslovima agencija ima pravo da uzme 80 odsto cene aran┼żnama, a da 20 odsto vrati. Ako imate polisu, agencija ─çe vratiti 20 odsto tih, a ostatak ─çe isplatiti osigurava─Źi.

OSIGURANjE OD OTKAZA NAJBOLjI NA─îIN ZA SVE RIZI─îNE GRUPE

Seni─Źi─ç isti─Źe da je osiguranje od otkaza najbolji na─Źin za sve rizi─Źne grupe, ljude koji imaju stare roditelje, malu decu, neka hroni─Źna oboljenja, mogu da se zaštite da ne bi pla─çali nepotrebno penale.

Ina─Źe, Zakon o turizmu u Srbiji i sada previ─Ĺa da agencije u slu─Źaju otkaza putovanja od strane putnika u opravdanim slu─Źajevima koji nisu mogli da se predvide u trenutku potpisivanja ugovora, treba da povrate novac uz pravo na nadoknadu samo stvarnih troškova, ali u praksi to nije uvek slu─Źaj.

Svaka agencija na osnovu zakona propisuje Opšte uslove putovanja koji, na primer, predvi─Ĺaju u zavisnosti od agencije da ona ima pravo kod otkaza puta u roku od 10 ili manje dana od putovanja da zadr┼żili 80 odsto ili ─Źak i 100 odsto novca.

"Opšti uslovi putovanja (─Źlan 71) naro─Źito sadr┼że: pravo organizatora putovanja na naknadu stvarnih troškova ako je putnik odustao od ugovora zbog okolnosti koje nije mogao izbe─çi ili otkloniti i koje bi da su postojale u vreme zaklju─Źenja ugovora predstavljale opravdan razlog da ne zaklju─Źi ugovor. Pravo organizatora putovanja na naknadu administrativnih troškova kada je putnik obezbedio odgovaraju─çu zamenu ili je zamenu našao sam organizator", piše u zakonu.

Ipak, u praksi kada ste onemogu─çeni da odete na put, na primer, zbog bolesti deteta kao što su boginje i sli─Źno, mo┼że vam se desiti da vlasnici turisti─Źkih agencija ne ┼żele da vrate novac i ka┼żu putniku da je trebalo da uzme osiguranje od otkaza putovanja, iako prilikom potpisivanja ugovora nisu ponudili tu mogu─çnost.

Kada zamolite vlasnika da proda vaš aran┼żman, kao što i predvi─Ĺa zakon, on ka┼że - pokuša─çemo. Nakon nekoliko dana ako kao potencijalni kupac pozovete agenciju i tra┼żite taj smeštaj, oni vam ka┼żu da je sve prodato, a kasnije tvrde da nisu uspeli da prodaju aran┼żman i da je u pitanju nesporazum.

U svakom slu─Źaju re─Ź je o prevari putnika, jer agenciji nije u interesu da zvani─Źno proda aran┼żman i vrati novac ve─ç da ga preproda i ponovo na njemu zarade.

PROVERITI DA LI JE AGENCIJA ─îLANICA UDRU┼ŻENjA JUTA

Takve situcije se uglavnom dešavaju u agencijama koje nisu ─Źlanice Jute i zato se gra─Ĺanima preporu─Źuje da prilikom odabira agencije provere da li je agencija ─Źlanica tog udru┼żenja.

Direktor Jute Seni─Źi─ç objašnjava da je re─Ź o dodatnom osiguranju od otkaza putovanja i da postoji u ve─çini osiguravaju─çih ku─ça koje, ina─Źe, rade razne vrsta osiguranja, pa i putna osiguranja.

Tako da to nije putno zdravstveno osiguranje koje uklju─Źuje isklju─Źivo zdravstvenu uslugu na destinaciji, ali ne i uslugu otkaza od strane putnika.

"Dodatna polisa košta otprilike izme─Ĺu 1,5 i tri odsto u zavisnosti od osiguravaju─çe ku─çe i pokriva sve te slu─Źajeve koji mogu da nastanu u rizi─Źnim situacijama, to su smrtni slu─Źajevi u porodici, bolesti, okolnosti da se ne mo┼że oti─çi na put u predvi─Ĺenom terminu".

─îlanice Jute po standardima poslovanja imaju obavezu da u tom problemu usled otkaza putovanja kada su opravdani razlozi iza─Ĺu u susret putniku u najve─çoj mogu─çoj meri, tako što pokušavaju da taj aran┼żman prodaju preko centralnog sistema prodaje odnosno kroz udru┼żenja sa oko 300 agencija, objasio je Seni─Źi─ç.

"Imamo i situacije u kojima su agencije vršile povra─çaj novca u celosti kada procene da to treba da urade, kada su smrtni slu─Źajevi ili bolesti dece u pitanju, pa to rade ─Źesto i na svoju štetu. Agencije to rade prema svojoj poslovnoj politici i visokim standardima udru┼żenja", naveo je on.

Dodaje da ima primera da agencije ne izlaze u susret putnicima i da u tom udru┼żenju imaju na─Źine da sankcionišu agencije koje ne poštuju prava putnika, tako što ih isklju─Źe ili suspenduju iz Jute ili ih diskvfalifikuju sa tr┼żišta kada je re─Ź o prodaji turisti─Źkih aran┼żmana.

PUTNICI DA PRO─îITAJU OPŠTE USLOVE PUTOVANjA I PROGRAM PUTOVANjA

Pomo─çnica ministra turizma zadu┼żena za turisti─Źku inspekciju Vera Bo┼żi─ç Trefalt rekla je Tanjugu da je izuzetno va┼żno, da agencija ima Opšte uslove putovanja i program putovanja.

"Prilikom kupovine aran┼żmana, zaklju─Źuje se ugovor o putovanju. Sva ova tri elementa su jako va┼żna i treba sva tri dokumenta bukvalno da budu uru─Źena u ruke putniku", rekla je Trefalt i apelovala na gra─Ĺane da pa┼żljivo pro─Źitaju ta dokumenta.

Ona ka┼że da turisti─Źka agencija ima pravo da nadoknadi stvarne troškove pošto je zaklju─Źila ugovore i o prevozu i o smeštaju, tako da u tom smislu putnik ili ─Źlan porodice kada se razboli neposredno pred put nema velike mogu─çnosti za potpunu nadoknadu sredstava.

Trefalt dodaje da se sada takva rešenja primenjuju i u EU.

Ka┼że da bi ipak agencije zbog nekog svog imid┼ża i dobrog poslovanja trebalo da iza─Ĺu u susret putnicima u takvim slu─Źajevima.

"Imali smo takve slu─Źajeve da se ponudi odre─Ĺeno obešte─çenje baš zbog dobre prakse agencije i nadoknadi šteta putniku", rekla je Trefalt.

Izvor: novosti.rs

e-max.it: your social media marketing partner
  • Putno osiguranje po va┼íoj meri
  • TRIGLAV PUTNO OSIGURANJE
  • GENERALI PUTNO OSIGURANJE
  • UNIQA putno osiguranje

AQUA PARKOVI SRBIJE

Vremenske prilike

Srbija

Danas
18┬░C
Vazdušni pritisak: 1015 hPa
Padavine: 19 mm
Vetar: ZSZ
Brzina vetra: 11 km/h
Sutra
24┬░C
2024-06-15
28┬░C
2024-06-16
30┬░C
2024-06-17
30┬░C
2024-06-18
33┬░C
UV INDEX

Kursna lista

Adver City

Scroll to top

U skladu sa novim Pravilima i uslovima kori┼í─çenja i Polisom o po┼ítovanju privatnosti, putnoosiguranje.com koristi Cookije da bi pobolj┼íao korisni─Źko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadr┼żaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte vi┼íe