Facebook-u
Twitter-u
Paso┼íi mogu biti samo u ovim bojama, a svaka boja nosi posebno zna─Źenje

U svetu postoje svega ─Źetiri boje pasoša, a za svaku boju postoji objašnjenje.

Crvena

Crvena je naj─Źeš─ça boja za pasoš, a uglavnom je biraju zemlje koje su bile komunisti─Źke, ili su to još uvek poput Srbije, Slovenije, Kine, Rusije, Letonije, Rumunije, Poljske i Gruzije. Tako─Ĺe, crvene boje su pasoši skoro svih ─Źlanica EU, osim Hrvatske.

U dr┼żavama koje ┼żele da se priklju─Źe uniji su ve─ç nekoliko godina pasoši crvene boje, a to je slu─Źaj sa Severnom Makedonijom, Turskom i Albanijom.

Bolivija, Kolumbija, Ekvador i Peru su ─Źlanovi Andske zajednice nacija, i oni tako─Ĺe imaju pasoše tamno crvene boje.

Plava boja predstavlja „Novi svet“ kojem pripada 15 karipskih dr┼żava. Plavu boju pasoša koriste i ─Źlanovi trgovinske unije Merkosur. Od ─Źlanica ove unije jedino stanovnici Venecuele još uvek imaju crvene pasoše. Gra─Ĺani SAD plave pasoše koriste od 1976. godine.

Zelena

Zelene pasoše poseduje stanovništvo gotovo svih zemalja gde je islam dominantna religija, jer se smatra da je zelena bila omiljena boja Proroka Muhameda. Zeleni pasoš imaju i dr┼żave Ekonomske zajednice dr┼żava zapadne Afrike, kao što su Burkina Faso, Nigerija, Niger, Obala Slonova─Źe i Senegal.

Crna

Crnu boju koristi svega nekoliko zemalja. Od afri─Źkih zemalja to su Bocvana, Zambijam Burundi, Gabon, angola, ─îad, Kongo i Malavi, a osim njih, crnu boju pasoša koristi i Novi Zeland jer je u ovoj dr┼żavi crna nacionalna boja.

Izvor: b92.net

e-max.it: your social media marketing partner
  • Putno osiguranje po va┼íoj meri
  • TRIGLAV PUTNO OSIGURANJE
  • GENERALI PUTNO OSIGURANJE
  • UNIQA putno osiguranje

AQUA PARKOVI SRBIJE

Vremenske prilike

Srbija

Danas
33┬░C
Vazdušni pritisak: 1010 hPa
Padavine: 0 mm
Vetar: ZSZ
Brzina vetra: 9 km/h
Sutra
37┬░C
2024-07-16
40┬░C
2024-07-17
37┬░C
2024-07-18
36┬░C
2024-07-19
34┬░C
UV INDEX

Kursna lista

Adver City

Scroll to top

U skladu sa novim Pravilima i uslovima kori┼í─çenja i Polisom o po┼ítovanju privatnosti, putnoosiguranje.com koristi Cookije da bi pobolj┼íao korisni─Źko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadr┼żaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte vi┼íe