Podunavlje i istok Srbije neotkriveni turistički raj - Putno osiguranje

Facebook-u
Twitter-u
Podunavlje i istok Srbije neotkriveni turistički raj

Donje Podunavlje i istočna Srbija neotkriveni su turistički raj koji ima veliki potencijal, izjavio je šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici dodajući da će se u naredne tri godine raditi da se ta turistička destinacija predstavi Evropi, ali i ostatku Srbije.

Fabrici je to rekao na Međunarodnom sajmu turizma, gde je bio s predsednikom Aleksandrom Vučićem i gde je obeležen početak projekta "EU za kulturno nasleđe i turizam".

On je ocenio da je taj projekat veoma značajan za opštine u tom delu delu zemlje, te naveo da će se u naredne tri godine raditi na predstavljanju tog dela Srbije kao turističke, kulturne i destinacije za ljubitelje vina.

Fabrici je rekao i da već četiri godine živi u Srbiji i da je to divna zemlja, koja ima jedinstven turizam.

"Srbija je izradila strategiju razvoja turizma od 2016. do 2025. godine i mi iz EU smo srećni što možmeo da finansiramo projekat koji će se realizovati za razvoj srpskog turizma u vrednosti od 15 miliiona evra. Zahvalio je Ministarstvu za evrposke integracije i Ministarstvu za trgovinu, turizam i telekomunikacije, kao i Nemačkoj razvojnoj saradnji (GIZ), koja realizuje projekat i predstavlja nemačku vladu koja učestvuje sa 10 odsto u realizaciji projekta.

"Ovaj projekat se sastoji iz niza aktivnosti za podizanje kapaciteta nadležnog ministarstva za sprovođenje strategije", dodao je Fabrici.

Naveo je da je druga aktivnost usmerena na istočnu Srbiju i Donje Podunavlje, te da će od 15 miliona evra 10 biti izdvojeno za oživljavanje bisera tog regiona "rimske i srednjovekovne Srbije", pre svega Feliks Romulijane kod Zaječara.

"Kulturno nasleđe Srbije je jedinstveno i tu smo da pomognemo da se ojača", rekao je Fabrici i dodao da je od kako je rekonstruisana Golubačka tvrđava, na njoj bilo više od 150.000 posetilaca iz celog sveta.

"Istočna Srbija nije samo bogato kulturno nasleđe već i božanstvena priroda, to je i region vina, tako da planiramo i finansijski da pomognemo Rajačke Pimnice, koje neguju kulturu vina. Pružićemo tako svim turistima mogućnost ne samo da prespavaju već i da uživaju u svim vinskim čarima ovog kraja", rekao je Fabrici.

Treći element projekta je usmeren na ekonomski razvoj i spregu turizma i lokalnih biznisa, zbog čega će biti organizovan grant od 1,5 miliona evra, koji je namenjen lokalnim preduzetnicima sa inovativnim idejama u turizmu.

Otpravnica poslova u ambasadi Nemačke u Beogradu Dorotea Gizelman izrazila je zadovoljstvo zato što GIZ sprovodi projekat za razvoj srpskog turizma, podsetivši da se navršava 20 godina nemačko-srpske razvojne saradnje i da je u prethodnom periodu u fokusu bila saradnja na jačanju konkurentnosti privrednog sektora, ali i stvaranju boljih uslova za život stanovništva.

Ona je rekla da voli da putuje po Srbiji i da je posetila Đerdapsku klisuru i njene znamenitosti i dodala da je istočna Srbija izuzetno bogat region.

Gizelmanova je posebno pomenula značaj digitalizacije, koja postaje važna i u turističkoj privredi.

"Naš opšti cilj je pružanje podrške Srbiji na putu ka EU", zaključila je Gizelmanova.

Inače, "EU za kulturno nasleđe i turizam" je deo kampanje i projekta "EU za tebe" , koji je usmeren razvoju turizma kao značajnog privrednog potencijala za ekonomski razvoj istočne Srbije i Donjeg Podunavlja.

Projekat finansiraju EU sa 15 miliona evra i nemačko Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj sa 1,6 miliona evra, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ. Projekat je usmeren na osam opština i gradova u Istočnoj Srbiji i Podunavlju, a to su Smederevo, Požarevac, Kladovo, Negotin, Zaječar, Veliko Gradište, Golubac i Majdanpek.

Izvor: b92.net

e-max.it: your social media marketing partner
  • Putno osiguranje po vašoj meri
  • TRIGLAV PUTNO OSIGURANJE
  • GENERALI PUTNO OSIGURANJE
  • UNIQA putno osiguranje

AQUA PARKOVI SRBIJE

Vremenske prilike

Srbija

Danas
3°C
Vazdušni pritisak: 1023 hPa
Padavine: 0 mm
Vetar: IJI
Brzina vetra: 13 km/h
Sutra
6°C
2022-11-30
6°C
2022-12-01
5°C
2022-12-02
6°C
2022-12-03
8°C
UV INDEX

Kursna lista

Adver City

Scroll to top

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, putnoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više