Facebook-u
Twitter-u
U koje zemlje sada možete da uđete iz Srbije i kako

Srbija je otvorila granice, ali je pitanje gde možete da krenete kada izađete iz nje.

Zasad je sigurno da trenutno bez komplikacija možete da uđete u Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku i Mađarsku. Možete i u Hrvatsku, ali ako pokažete dokaz o rezervisanom smeštaju ili poseti rođacima. Od 15. juna građani Srbije će moći i u Grčku, dok je još neizvesno kada ćemo moći u Crnu Goru i Severnu Makedoniju.

Srbija je svoje granice otvorila 22. maja, za robu i ljude, opredeljujući se da relaksira preventivne mere u borbi protiv širenja koronavirusa, pa je ukinula i obavezne testove i odlazak u karantin. Slično je postupila i Bosna i Hercegovina, koja je od prvog juna bezuslovno otvorila svoje granice prema susedima.

Svoje granice sa Srbijom su otvorile i Bugarska i Mađarska, tako da naši državljani bez nekih posebnih uslova mogu da se upute i u te zemlje.

Otvaranje granica za državljane Srbije od 15. juna je najavila Grčka, pa se očekuje da za odlazak u tu zemlju neće biti poteban niti negativan test, niti je predviđen karantin.

Vlasnica turističke agencije Nikana Travel u Grčkoj Ana Nikolić navela je da se građani Srbije interesuju za odlazak u Grčku i objasnila da će većina mera koje je vlada u Atini propisala za sprečavanje širenja korone obavezivati vlasnike smeštajnih kapaciteta i ugostiteljskih objekata, a ne turiste.

Neizvesno kada ćemo u Crnu Goru i Severnu Makedoniju

Međutim, ako krenete u Grčku kolima i to preko Makedonije, tu bi moglo da bude problema.

Severna Makedonija je planirala da otvori granice prvog juna, ali pošto je broj zaraženih porastao, odložili su tu odluku do 14. juna.

Ukoliko broj zaraženih bude padao, najavili su otvaranje granice 15. juna, ali ako ne, verovatno će ostati zatvorene granice.

Neizvesno je i kada će građani Srbije, bez prethodnog boravka u karantinu, moći u Crnu Goru.

Ta zemlja je otvorila granice, ali ulazak bez izolacije je moguć samo onima koji dolaze iz država u kojima je broj aktivnih slučajeva koronavirusa manji od 25 na 100 hiljada stanovnika.

Pošto je broj trenutno zaraženih u našoj zemlji veći od tog broja, onima koji dolaze iz Srbije u Crnu Goru, prvo sleduje karatin u trajanju od 14 dana, bez obzira da li imaju negativan PCR test na koronavirus.

Direktor crnogorskog Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša rekao je da Srbija ima oko pedesetak aktivnih slučajeva na sto hiljada stanovnika, pa nije na listi onih čiji stanovnici mogu slobodno u Crnu Goru. On je najavio da će nadležni jednom nedeljno odlučivati koje su to zemlje iz kojih se može putovati u Crnu Goru.

Za Hrvatsku potreban dokaz o putovanju

Direktor Hrvatskog instituta za javno zdravlje epidemiolog Krunoslav Capak poručio je da građani Srbije mogu da dođu na Jadran i da im je za ulazak u tu zemlju potrebno samo da na granici pokažu dokaz o rezervisanom smeštaju, ili o tome da imaju nekretninu, plovilo ili rođake u Hrvatskoj.

“Dovoljno je da građani Srbije rezervišu smeštaj u Hrvatskoj, pokažu dokaz na granici gde i kod koga idu i mogu ući u zemlju i otići na more”, izjavio je Capak za Nova.rs.

On je objasnio da je Hrvatska sa 10 zemalja uspostavila bilateralne dogovore,  da će njihove građane puštati da uđu u Hrvatsku, ali se moraju prijaviti unapred.

“Svi ostali takođe mogu ući, i Srbi naravno, ali moraju imati neki razlog za to i dokaz. Ako recimo imate neku nekretninu ili plovilo, jahtu u Hrvatskoj ili rođaka u našoj zemli, samo pokažete dokaz na granici i objasnite zašto dolazite. Isto važi i za letovanje, dovoljno je da imate dokaz o bukingu. Kod nas nije potrebno raditi test na koronu, samo da pokažete na granici zašto ulazite u zemlju” objašnjava Capak.

I Srbija razmišlja o sklapanju sličnih bilateralnih dogovore, kakve je napravio zvanični Zagreb.

Kako je potvrdio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, jedna od zemalja sa kojom se razgovara je Austrija, u kojoj živi veliki broj državljana Srbije ili ljudi poreklom iz Srbije.

U Beču je, inače, najavljeno da će Austrija ukinuti mere karantina ili testa samo za one zemlje sa kojima postigne bilateralni sporazum.

Dačić je tada i potvrdio da Rumunija nije zbog političke krize mogla da se pridruži inicijativi Srbije i Bugarske o otvaranju granica.

Izvor: nova.rs

e-max.it: your social media marketing partner
  • Putno osiguranje po vašoj meri
  • TRIGLAV PUTNO OSIGURANJE
  • GENERALI PUTNO OSIGURANJE
  • UNIQA putno osiguranje

AQUA PARKOVI SRBIJE

Vremenske prilike

Srbija

Danas
18°C
Vazdušni pritisak: 1015 hPa
Padavine: 19 mm
Vetar: ZSZ
Brzina vetra: 11 km/h
Sutra
24°C
2024-06-15
28°C
2024-06-16
30°C
2024-06-17
30°C
2024-06-18
33°C
UV INDEX

Kursna lista

Adver City

Scroll to top

U skladu sa novim Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, putnoosiguranje.com koristi Cookije da bi poboljšao korisničko iskustvo, kao i za prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookija. Saznajte više